Свободно време

Боян Биолчев пред „Умно село“: Нещастието на човека е в свръхочакванията

По повод рождения ден на писателя Bulgaria ON AIR ще излъчи епизода „Нищо за продан“ от поредицата

09.12.2021г. / 16 40ч.
Мария Дуковска
Снимка: "Умно село".

Снимка: "Умно село".

Камерата на „Умно село“ се потапя в света на един от най-елегантните съвременни български разказвачи. И се наслаждава заедно с него на любопитството и интелекта, което, според писателя-спортист е „най-томителното състояние на човешкия дух“. По повод рождения ден на обичания Боян Биолчев, тази неделя, на 12 декември, от 19:30 часа, Bulgaria ON AIR ще излъчи епизода „Нищо за продан“ от поредицата. Място на действието е бунгалото в Резово, където дълги години Боян и съпругата му – кинорежисьорът Мариана Евстатиева – сменят самоличността си за някой и друг месец от годината. Гледната точка е една-единствена – към морето, неговият тайнствен приятел.

Създателят на полонистиката в България, дългогодишен ректор на Софийски университет, антарктик, спортист, сценарист и белетрист, е известен бохем, умеещ да се радва на живота. „Границите ми са пластични, но не ги опъвам до скъсване, никога. Но имам абсолютна мярка за всичко. И знам, че това също е форма на свобода“, споделя писателят.

Като всеки истински мъж и спортсмен харпунджията Биолчев се гмурка без кислородни бутилки – това според него е по-честна битка с жертвата, чието единствено оръжие е свободата на движение и „природно спестеният страх от удавяне“.„Нещастието на човека е в свръхочакванията. По-добре е да си реалист, а освен това има и нещо, на което човек се учи – да се радва на мига“, споделя на излизане от водата човекът с неопренова кожа, и с един кефал, висящ на кръста му.

Не пропускайте епизода „Нищо за продан“ от документалната поредица „Умно село“ с обичания писател Боян Биолчев в главната роля – тази неделя, 12 декември, от 19:30 часа, по Bulgaria ON AIR.

Коментирай
2 rate up comment 0 rate down comment
... ( преди 2 години )
kakvo lo6o ima v tova da o4akvame hubavi ne6ta ? i da sa napulno realni ? a ne nameknato i zaobikoleno ???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар