Свободно време

10 начина да блеснете на онлайн интервю за работа

Как да се подготвите за интервю по зуум

11.01.2022г. / 09 18ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Ако в момента си търсите нова работа, вероятността интервютата, на които ще бъдете поканени да се провеждат онлайн, е голяма. В такива случаи има някои правила за добро представяне, за които трябва да внимавате. Те са също толкова важни, колкото и представянето ви на живо. В синхрон с новата реалност, в която живеем, е важно да се научим да спазваме етикет не само в директното общуване, но и в това чрез различни онлайн платформи.

5 неща, които ще съсипят интервюто ви за работа

Ето защо, ако мислите, че можете да включите камерата си на което и да е място у дома и да се появите с домашните си дрехи – грешите. Има няколко неща, които е силно препоръчително да съобразите при онлайн интервю за работа, така че да блеснете и да спечелите позицията.

Какво трябва да правите при онлайн интервю за работа, за да направите добро впечатление? Ето 10 предложения.

1. Упражнявайте се в употребата на онлайн платформи.

Помолете приятел или човек от семейството да се упражнявате в управлението на функционалностите на някоя от най-често използваните онлайн платформи за комуникация. Тествайте всички опции, които програмата предлага. Тествайте камерата и микрофона си, за да не се получат конфузни ситуации по време на разговора ви.

Как да отговорите на въпроса „Разкажи ми за себе си“ на интервю за работа

2. Изберете правилния фон.

Ако изберете правилния фон зад гърба си, това ще направи добро впечатление. Избягвайте да стоите пред едноцветна стена зад гърба си. Кухнята също не е добър вариант, защото ви прави да изглеждате непрофесионално. За предпочитане е да се позиционирате в хола, като зад вас да се вижда секция с книги, свежи живи растения и частица от приветливия ви интериор. Това ще ви направи да изглеждате по-интересна личност, която обича да се грижи за добрата атмосфера у дома. Важно е, защото говори за отношението ви към детайла. Можете да използвате и по-професионално изглеждащ фон, например бюро с добре организирана работна обстановка около него.

3. Изберете добре осветено място.

Особено важна е светлината, когато се явявате на онлайн интервю. Това помага на интервюиращия да ви види добре и възможно най-ясно. Той ще обърне внимание на вашата вербална комуникация, както и на езика на тялото ви, а за тези фактори е нужна повече светлина. Ако не разполагате с добре осветено подходящо място, сложете допълнителни лампи и осветителни тела, които при разговор да сочат към вас.

5 неподходящи въпроса, които да не задавате на интервю за работа

4. Изберете хубав стол.

За предпочитане е да изберете висок стол със солидна облегалка. Това ще ви помогне не само да изглеждате по-професионално, но и да поддържате добре стойката си по време на разговора. Ще ви помогне да се предпазите от излишно изгърбване и навеждане, което на камерата ще изглежда още по-зле, отколкото на живо.


Коментирай