Свободно време

Топ 3 трика как да пестим, докато пазаруваме

18.01.2022г. / 14 53ч.
Мария Дуковска
Снимка: Lidl

Снимка: Lidl

Дори и най-богатите хора в света ценят парите си и не се притесняват публично да заявят, че спестяват или живеят скромно. Независимо дали става въпрос за Уорън Бъфет или Марк Кюбан, всеки от тях нееднократно е споделял съвети за спестяване и разумно харчене. И въпреки че повечето от нас са много далеч от света на финансите и инвестициите, нищо не пречи да се възползваме от някои добри идеи при пазаруване, които могат да ни спестят време и пари. Ето и топ 3 съвета, които подбрахме специално за вас:

№1 Винаги си правете списъци за пазаруване в супермаркета

Много удобен вариант е, ако съставим списъка си в три графи – хранителни продукти, битова химия, домакински и домашни потреби. Добра практика е предварителното съставяне на седмично меню. Така много лесно може да преценим какви и какво количество продукти са ни необходими за седмицата. Включваме млечни продукти, месо и колбаси, плодове и зеленчуци, варива – естествено според хранителния режим на всеки. Добре е, докато си съставяме списъка, да прегледаме още веднъж шкафовете с продукти вкъщи. Имаме ли достатъчно кафе, свършили ли са някои от подправките, разполагаме ли с достатъчно сол и захар. В отделна графа е добре да запишем необходимите препарати и козметика – от салфетки, през препарати за почистване и лична козметика. На трето място поставяме домакинските и домашни потреби – стреч фолиото, хартия за печене, нова саксия за присаждане на стайното растение, например. Добре е да допълним списъка и със секцията „Разни“ – от нови чорапи за децата до кухненска покривка.

Подобен подход ни гарантира първо, че няма да пропуснем нищо важно и второ намалява риска от импулсивни покупки.

№2 Купувайте на едро

По-големите разфасовки често излизат много по-изгодно. Дори да ни се струва, че не са удобни за ползване, винаги може да прехвърлим брашното в подходящи кутии, а олиото в удобна бутилка. Независимо дали става въпрос за салфетки или минерална вода, подобен подход гарантирано пести пари.

№3 Използване на купони за отстъпки и следене на актуалните промоции

Пренебрегването на промоциите и неглижирането на купоните за отстъпки не е форма на социален аристократизъм, а чиста загуба на пари. Средства, които можем да насочим към подарък за най-близките, свободното време или нашето хоби. Особено добър вариант е да съчетаваме промоциите с отстъпките, които можем да получим през приложенията за лоялни потребители. Такъв пример е мобилната апликация Lidl Plus. Стартирайки като инструмент за по-лесно, бързо и удобно пазаруване, днес приложението предлага и невероятни намаления извън веригата, благодарение на партньорската си програма – от отстъпки за бензин, билети за опера до фотокалендари или застраховка за дома.

И да не забравяме, че освен цената, разумното пазаруване може да ни спести време и донесе удовлетворение. Точно това показват и резултатите от проучване*, проведено от агенция Pragmatica сред клиенти на Lidl. Според него 19 минути е средното време за пазаруване в Lidl, а всеки втори от анкетираните смята, че се справя по-бързо с пазаруването там, отколкото в останалите вериги.

Същевременно 80% от потребителите свързват клиентското си изживяване в Lidl с положителни емоции. Потребителите оценяват и продуктите на Lidl, като 75% ги свързват с високо качество, а 70% са на мнение, че пестят, докато пазаруват във веригата.

А най-хубавото е, че със спестените средства може да зарадваме себе си и най-близките си – няма значение дали за онзи курс по танци или за нови кънки за детето.

*Средното време за пазаруване в Lidl с количка или кошница е 19 мин. и 24 сек. според проучване, проведено на българския пазар от маркетингова агенция „Прагматика“ сред 880 респонденти на възраст между 20 и 59 г. през м. април 2021 г. в магазини Lidl в цялата страна.

Коментирай
Здраве и красота