Свободно време

Ново издание на „Списъкът на Шиндлер“ припомня за трагедията

77 години след освобождението на Аушвиц

28.01.2022г. / 08 58ч.
Михаела Лазарова
Художник на корицата: Наталия Чайкина

Художник на корицата: Наталия Чайкина

На 27 януари светът отбелязва Международния възпоменателен ден на Холокоста. Точно 77 години след освобождаването на нацисткия концентрационен лагер Аушвиц-Биркенау издателство „Кръг“ представя на пазара ново издание на един от най-значимите романи по темата – „Списъкът на Шиндлер“ от австралийския писател Томас Кинийли. Основана на действителни събития, още с появата си през 1982-ра тази трогателна история печели престижната награда „Букър“, а десетилетие по-късно става и основа за създаването на едноименния филм на Стивън Спилбърг. Преводът е на Росица Терзиева, а красивата корица с легендарен кадър от филма е дело на дизайнерката Наталия Чайкина.

Когато немската армия нахлува в Полша през 1939 година, заедно с нея в страната пристигат и голям брой германски търговци и инвеститори, които преследват лесната плячка – сключват изгодни сделки за новозаграбено имущество и експлоатират евтиния еврейски труд. Един от тях е Оскар Шиндлер, който се сдобива с фабрика за посуда в Краков. Шиндлер харесва разгулния живот и с удоволствие пилее богатството си сред жени и скъп алкохол, докато жестокостта на войната около него става все по-осезаема.

Също толкова отдаден хедонист е и комендантът на еврейското гето Краков-Плашов Амон Гьот, но докато Оскар наблюдава ужасите, които се случват, със свито сърце, то Гьот е самият ужас – покварен до крайност, изгубил всякакво усещане за морал, убиец, който с наслада отнема живот. С напредването на военните действия положението на евреите в Плашов се влошава все повече, за да се стигне до нареждането на Гьот да бъдат натъпкани в тесни вагони за добитък и изпратени към Аушвиц.

Съдбата преплита пътя на двамата мъже, за да се окаже, че без да осъзнава, Гьот ще се превърне в инструмент за каузата, която все по-ясно се очертава в съзнанието на Шиндлер – да спаси колкото може повече евреи. Така, благодарение на състрадателността си и с риск за себе си, Оскар се превръща в ангел-хранител и откупува живота на 1300 евреи. Неговата фабрика се превръща в малък оазис на живота насред касапницата на Холокоста. Затова и първоначалният замисъл за заглавието е „Шиндлеровият ковчег“ по аналогия на Ноевия.

Томас Кинийли научава историята на Шиндлер лично от Полдек Пфеферберг – един от спасените евреи, разказал подробно случилото се по време на войната. Той е и човекът, убедил Стивън Спилбърг да заснеме филма по книгата (1993), който впоследствие печели седем награди „Оскар“.

Информация за изданието:„Списъкът на Шиндлер“ от Томас Кинийли

  • Издателство „Кръг“
  • Преводач: Росица Терзиева
  • Художник на корицата: Наталия Чайкина
  • ISBN: 978-619-7625-48-6
  • Обем: 464 стр.
  • Корици: меки
  • Формат: 130 x 200
  • Корична цена: 18,90 лв.

Повече за автора:

Томас Кинийли (1935) е австралийски писател, драматург и сценарист. Учи за католически свещеник, но напуска преди да бъде ръкоположен. Автор е на редица бестселъри в жанра на документалистиката, историческия и съвременния роман. Бил е член на съвета на Австралийското дружество на писателите, президент на Националния съвет на книгата на Австралия, както и гостуващ професор в Университета на Калифорния в Ървайн и в Нюйоркския университет. „Списъкът на Шиндлер“ (1982) е най-популярната му книга, за която печели и награда „Букър“, освен нея още три негови произведения са с номинации за престижното отличие.

Коментирай
Свободно време