Свободно време

3 вида токсично поведение, които всеки проявява

Много хора ги проявяват, без да си дават сметка

28.01.2022г. / 14 04ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Когато става въпрос за токсично поведение и токсични хора, вероятно веднага можете да дадете пример от обкръжението си за такъв човек. Колега, приятел, близък от семейството, понякога дори партньор са част от примерите, които ви идват наум, когато трябва да посочите токсичен човек. Тези хора ви карат да се чувствате зле, объркват ви, правят ви нещастни, пречат на самоусъвършенстването ви, дори понякога понижават самочувствието ви с думи и действия.

5 общи черти, които токсичните хора имат

Но замисляли ли сте се, че и вие проявявате токсично поведение? Със сигурност първата ви реакция е да отречете. Никой не би признал с лекота пред себе си, че проявява токсично поведение, но това всъщност е именно така. Всеки в даден момент може да се прояви като токсичен човек или да демонстрира токсично поведение спрямо някого, но изхождайки от собствената си гледна точка, надали ще го приеме така.

Проявлението на токсично поведение обаче е много по-лесно, отколкото си мислите. Така смята психологът доктор Дарил Апълтън, който споделя пред lovetoknow.com, че токсичните поведения могат да се срещнат при всеки човек без той винаги да си дава сметка за това. Склонни сме да виждаме това поведение у другите, но не и да го регистрираме у себе си, за да го стопираме. И въпреки че не искаме да се държат по този начин с нас, ние също се държим токсично с другите в дадени ситуации. Изхождайки от собствената си гледна точка обаче, не определяме действията и думите си като токсични, което е особен феномен.

5 знака, че семейството ви е токсично

Кои са трите вида токсично поведение, които всеки проявява в даден момент?

1. Държите се осъдително.

Не искаме да ни съдят, но ние съдим. Това е толкова често срещано поведение. Може би няма друг тип токсично поведение, което да се среща по-често от осъдителността. За да защитим собствените си нагласи и действия, ние постоянно се сравняваме с другите. Когато не сме съгласни, ние ги съдим. Говорим за това какво казват или правят, съдейки ги и убеждавайки себе си, тях или трети човек колко не са прави. Порицаваме, опитваме се да коригираме и променяме хората, правим строги интерпретации, правим изявления, които да омаловажат нечии успехи в работата или извън нея, очерняме някого или нечие поведение, без да чуем всички страни. Това са само част от признаците, че се държим осъдително спрямо някого в дадена ситуация.

Какво е токсична позитивност и защо всъщност е негативна?

Свързани статии

2. Игнориране на трудните ситуации.

Изборът как да реагирате в трудни ситуации е показателен. Ако бягате от трудностите, чакате нещата да се оправят сами или чакате друг да ги оправи вместо вас, това е вид токсично поведение, което показва, че избягвате трудните моменти в живота и отношенията с хората. Може би имате и трудности в комуникацията, в справянето, във взимането на решения. Това токсично поведение се отразява както на вас, така и на хората около вас.

По какво си личи, че бягате от трудностите? По това, че се отдръпвате в трудни ситуации или при трудни разговори, без да изказвате мнението си. Предпочитате да си замълчите и да изчакате бурята да отмине, вместо да предприемете действия, дори да е трудно. Друг показател е, когато отговаряте с токсична престорена позитивност, сякаш нищо не се е случило. Вместо да участвате в разговора и да решите проблема, вие предпочитате да действате по пасивно-агресивен начин, преструвайки се, че нищо сериозно не се е случило.

5 начина, по които токсичната връзка разболява тялото и психиката

3. Натоварвате другите с проблемите си или ги притискате за нещо.

Упражняването на натиск върху друг човек е вид токсично поведение, за което вероятно не си давате сметка. Когато изисквате нещо от някого и го правите настоятелно, осъдително, карате го да прави избор във ваша полза, това са все примери за токсично поведение. Ако например притискате партньора си да избира между вас и работата си или да приеме желанието ви да се преместите заедно без той да е готов, да имате деца, това са токсични поведения.

Постоянното оплакване, натоварването на другите със собствените ви проблеми, говоренето за неуспехите ви, за несъстоятелността ви също са типове поведение, което е токсично за другите, а за вас вероятно е разтоварващо.

В токсична връзка ли сте? Отговорете си на тези въпроси

Коментирай