Свободно време

5 начина, по които другите злоупотребяват с нас

Не поемат отговорност за действията си

04.02.2022г. / 14 02ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Istock

Снимка: Istock

В живота на всеки се е случвало да среща хора, които да не зачитат неговите нужди и желания. Вероятно при някои хора това се случва и в настоящия момент. Когато някой действа манипулативно и неуважително към нас, означава, че може би не сме поставили граници, които да показват ясно какво поведение не толерираме. Вижте най-често срещаните начини, чрез които другите прекрачват тези граници и как понякога ние допринасяме за това.

Оправдавате поведението им

Понякога, без дори да осъзнаваме, ние оправдаваме недопустимото поведение на другите към нас, казвайки си „Той/тя се държи така, само когато е стресиран/а.“ и „Въпреки лошата му/ѝ реакция към мен, знам, че той/тя ме обича.“Можем да оправдаваме до безкрай лошото отношение на партньор във връзка, роднини, приятели, колеги.

5 вида извинения, които подобряват комуникацията

Често такива хора осъзнават, че не постъпват правилно и нямат намерение да се поправят. Това, което можем да направим е да поставим граници, казвайки за последствията от тяхното поведение, например „Ако това се повтори, няма да бъдем вече толкова близки.“ и т. н.

Цитати за моментите, в които мислим, че всичко е загубено

Обвинявате себе си, когато нещата се объркат

Това е често срещано, когато поемате отговорностите и на другите. Това се отнася за всичко – за любовната ви връзка, семейството, работата с колегите, забавните моменти с близки и приятели. Ако нещо не се получи според плановете, вие започвате да се обвинявате, да вярвате, че не сте достатъчно добри.

Не бива да забравяте, че не сте единственият човек, отговорен към процеса и не поемайте отговорностите на другите. Определете какъв ще бъде вашият принос и се придържайте към него.

3 изображения разкриват кармата ви от минал живот

Вашите решения не се вземат предвид

Този пример също се отнася до взаимоотношенията със семейството, колегите, приятелите, любимия човек. Когато например някой много настойчиво ви притиска да вземете определени решения, които вие не желаете. Когато казвате „не“, но се правят, че не ви чуват. Е, време е да възстановите личните си граници, които очевидно са нарушени, заявявайки позицията си, като бъдете и постоянни в тях.

Свързани статии

Чувствате се виновни, че сте разочаровали хората

Отново може да се касае за много и различни ситуации. Но си представете, че сте с приятелки някъде, или сте откраднали време само за себе си, а близките ви звънят по мобилния или изпращат съобщения, с които ви известяват колко им липсвате. Не забравяйте, че всеки има лично пространство и няма защо да се чувствате виновни за това как прекарвате личното си време.

Не поемат отговорност за действията си

Още един вид злоупотреба, която не бива да се допуска. Отричайки своята вина, другите могат да ви накарат да се съмнявате в себе си, дали постъпвате правилно в някои ситуации. Тук отново означава, че вие не сте изградили лични граници. Когато някой умишлено пресича тези ваши граници, то той определено злоупотребява с личността ви.

Коментирай