Свободно време

5 стереотипа от старото поколение, които ни теглят назад

Никога не искайте нищо от никого

09.02.2022г. / 13 41ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Стереотипите може би винаги ще бъдат част от живота ни. Някои могат да действат положително, докато други ни насаждат липса на увереност, понякога демотивация. За тях може да кажем, че ни теглят назад. Голяма част от тези стереотипи са възпитавани в нас – от близки, общество, училище.

Вижте кои 5 стереотипа определено ни пречат.

Връзката изисква много жертви

Всъщност любовната връзка, която се развива след време в семейство не е бойно поле, в което има жертви. В едни здравословни взаимоотношения, двама души, които се обичат, не са си съперници, а екип, отбор.

Въпреки че между тях е нормално да възникват конфликти, и двете страни трябва да са готови да ги разрешат, обръщайки достатъчно внимание на комуникацията помежду си. Любовта е грижа за другия, за връзката и тази грижа и компромиси трябва да се случват от двете страни, без да се усещат като задължение. Когато обаче някой се чувства зле от взаимоотношенията си по ред причини или смята, че няма какво повече да даде на тази връзка, по-добре е тя да бъде прекратена.

Ако се намирате в труден момент, изберете мандала и вижте от какво се нуждаете

Мързелът е вреден

Зависи. Когато не се случва често, той предпазва тялото ни от претоварване. Често след мързелив ден човек става по-продуктивен, мотивиран, намира интересни решения на някои проблеми.

Никога не искайте нищо от никого

Така са възпитавани много от нас, че не е възпитано да искаш. Още един стереотип, който ни тегли назад. Това често ни спира да си поискаме увеличение на заплатата, да искаме повече щастие за себе си и да го постигнем (само защото някой ни е казал, че да искаш не е правилно), да поискаме помощ, когато ни е необходима в работата, отглеждането на децата, домакинските задължения и т. н.

5 случая, в които не трябва да взимате решения

Възрастните хора трябва да се уважават

Опасен стереотип, но уважението към някого трябва да се основава на неговите дела, а не на това каква възраст е достигнал. Уважението към възрастта произтича от примитивните времена, когато по-старото поколение е било единственият източник на знания за света около нас, пише забавният сайт Bright Side.

В наши дни нещата стоят различно и това не означава, че възрастните хора не бива да се уважават. Но този стереотип, че всеки възрастен заслужава уважение може да е опасен за най-малките, които биха подходили с твърде голямо доверие и към възрастен непознат. Освен това, замислете се, ако някой, за когото се смята, че трябва да има нашето уважение, прави постоянни злини към роднини, съседи, приятели, животни дори, дали наистина заслужава нашето уважение?

Свързани статии

Това не е работа за жени

Все още се среща този стереотип, че в някои професии, в които се изявяват предимно мъже, жените не биха се доказали достойно. В много редки случаи, това се приема и за мъжете, че не биха се справили добре с професии, в които предимно жени се развиват, като начален учител, медицинска сестра и други.

Истината е, че всеки може да се адаптира успешно към желаната от него професия, стига да полага усилия и да не позволява на този стереотип да го откаже от следването на целите му.

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Чери ( преди 2 години )
Всичко е въпрос на баланс. Крайностите са вредни. Ако на някого липсва емпатия е опасен за околните и не може да бъде уважаван. Но и не може да се живее с идеята да си добър с всички. Тогава има риск да бъдеш безогледно употребен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3 rate up comment 2 rate down comment
Анонимен ( преди 2 години )
И петте "стереотипа" са залегнали в моралните ценности на обществото. Статията е пределно повърхностна и егоцентрична.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4 rate up comment 1 rate down comment
строител ( преди 2 години )
Търся 2 тунинговани кифли за бъркане на бетон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8 rate up comment 2 rate down comment
Ема ( преди 2 години )
Бъркате две понятия: възпитание да не се доверяваш на пълнолетен непознат и уважението към възрастни (баби, дядовци, други възрастни пенсионери), което е уважение към опита им, понякога мъдростта им и уважително отношение за оказване на помощ към хора, които вече нямат толкова сила, подвижност, започват да забравят и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар