Свободно време

Какво подсказва, че не сте добър слушател?

Питате „Как си?“ без да чуете отговора

25.02.2022г. / 15 03ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Unsplash

Снимка: Unsplash

Всекидневно ни се налага да комуникираме – по мейл, телефон, на живо. Някои комуникации ни носят приятни емоции, други не чак толкова. Това как преминаваме през всяка една ситуация, е показател дали сме добри слушатели. Ако не сме добри в това да изслушваме, може би трябва да работим върху комуникационните си умения. Кои са знаците, че сме лоши слушатели?

Веднага се намесвате с коментар или история

Колко често ви се случва някой да започне да ви разказва историята си, но вие да не я изслушате до края, да го прекъснете, разказвайки вашата или оставяйки някакъв коментар. Прибързаните отговори, прекъсванията само допринасят за влошаване на комуникацията. Понякога това, което бързаме да кажем не допринася по никакъв начин за развитието на разговора, а отсрещната страна не се чувства изслушана и разбрана.

Защо да си честен е по-добрата страна на комуникацията?

Питате „Как си?“ без да чуете отговора

Невникването в отговора, който получаваме, ни прави лоши слушатели. Комуникацията ни става толкова механична. Казваме на някого „Здравей, как си?“, но наистина не ни интересува отговорът. Ако това е комуникация с човек, който не ни е важен, не ни е приятен, тогава можем да си позволим подобна комуникация. Но ако човекът ни вълнува и ни е близък, тогава е важно да вникваме в отговорите.

Отегчавате се от многословни разказвачи

Има такива събеседници, които са много подробни и винаги се чудим как да се измъкнем от разговорите с тях. Ами ако се касае за наш приятел? Има начин да бъдем добри слушатели и да помогнем за придвижването на разговора. Просто трябва да разберем основното послание и да преценим дали можем да обобщим всичко в едно изречение. Така другият няма да има нужда да продължава да разтегля във времето историята, а ще се почувства разбран.

Защо е добре понякога да си замълчим?

Отнасяте се докато ви говорят

Или това може да бъде наречено пасивно слушане. По никакъв начин не показвате, че сте там в разговора, защото реално не чувате какво ви разказват. От една страна това е добре, когато сме уморени, когато човекът ни е досаден.

Свързани статии

Но ако е нещо важно, което ни засяга или разговаряме с любим човек, приятел, можем да бъдем откровени и да споделим, че сме уморени и че мисълта ни е малко разсеяна.

6 грешки в езика на тялото, които рушат възможностите за връзка

Разсейвате се с мобилния си телефон, други мобилни устройства

Още един знак, че не сте добър слушател е използването на мобилния ви телефон, ровене в социални мрежи, използване на компютъра, таблет, докато разговаряте на живо с някого или по телефона си. Липсата на фокус върху разговора не би могла да бъде скрита, което би обидило отсрещната страна. Това показва, че не ви вълнува какво ви се споделя, че човекът, който ви разказва нещо, не ви е интересен. Ако обаче темата на разговора налага да потърсите нещо в телефона си, изчакайте все пак човекът да се изкаже и чак тогава потърсете нужната ви информация.

Коментирай