Свободно време

Как да се научите да се придържате към месечния си бюджет?

Вписвайте внимателно и прецизно всеки приход и разход

17.03.2022г. / 08 20ч.
Михаела Лазарова
Как да се научите да се придържате към месечния си бюджет?

Правилното управление на личните финанси е невъзможно без прецизно съставен бюджет и придържането към него, което е нелека задача, но доброто ви финансово бъдеще е в пряка зависимост от изпълнението ѝ. За да съумеете да следвате стриктно бюджета си, следва първо правилно да го съставите. Грешките в съставянето на месечния бюджет и пропускането на важни пера и разходи правят трудно или невъзможно придържането към него. За да се научите да се придържате към своя бюджет, първо следва да се научите правилно да го съставяте.

Какво е важно да знаете при съставянето на месечен бюджет на домакинството?

1. Не пропускайте разходи, считайки ги за незначителни. Ежедневното лате може да струва само два лева, но на месечна база се получава сума, достатъчно голяма, за да провали плана ви. Това се отнася за всеки дребен разход. Ако финансите ви са по-скромни, ограничете максимално тези непървостепенни разходи, за да може да спестявате или за да имате средства за по-значими цели и по-големи покупки.

2. Не записвайте в бюджета приходи, които не е сигурно дали ще имате. Ако смятате, че може да спечелите Х лв. от привлечен нов клиент и пресметнете този доход, но не съумеете да привлечете клиента, бюджетът ви е обречен. По-разумно е да не вписвате несигурни доходи. Така ще имате по-ясна представа за бюджета си и ще минимизирате вероятността от провал. Ако успеете все пак да заработите тези доходи, спестете ги.

3. Придържайте се към правилото 50 на 30 на 20 при съставяне на бюджета. 50% от доходите ви следва да предвидите за сметки и храна – ток, наем, ипотека, продукти, храна, вода, телефони, нет и прочие. 30% са за разходи, които са променливи – лекарства, прегледи, грижа за автомобила, горива, дребен авариен ремонт, вноски по кредитна карта. Тук влизат и непредвидените разходи. Често има такива и ако не сте отделили перо за тях, ще провалят добрите ви намерения за следване на съставения бюджет. 20% са разходите, които може да си позволите за себе си – дрехи, бижута, спа процедури, курсове и т. н. Разходи за закупуване на по-скъпи електроуреди, нов автомобил, сериозен спешен ремонт, организиране на празник, почивка, които не сте очаквали или не сте предвидили в бюджета си, може да финансирате и с пари назаем, взети с бърз онлайн банков кредит като тези, отпускани от TBIBank.

По-лесно ще се научите да се придържате към месечния си бюджет, ако спазвате следните съвети:

  • Изчакайте поне ден, преди да закупите артикул, който сте харесали. Често желанието за покупка е импулсивно и само ден по-късно вече няма да сте сигурни, че това е което желаете, че имате нужда от него или че ще ви свърши работа.
  • Ако от 30-те процента за променливи разходи ви останат средства, не бързайте да ги преразпределяте и изхарчите. По-разумно ще е да ги заделите. Спестяванията винаги имат смисъл. Те могат да решат проблема ви в случай на изникнала нужда от средства за голяма покупка като нов скъп електроуред. Спестяванията ще ви помогнат и да се придържате стриктно към бюджета си, тъй като ще запълнят дупки и непредвидени разходи.
  • Вписвайте внимателно и прецизно всеки приход и разход, колкото и минимален да е той. Натрупването на множество малки суми води до формиране на по-голяма, която е в състояние да ви попречи да следвате стриктно бюджета си. Така по-лесно ще контролирате движението на средствата си, ще откриете къде изтичат парите ви и защо опитът ви да се придържате към месечния бюджет се проваля.
  • Погасявайте своевременно кредитите си и не закъснявайте с месечната вноска, за да не дължите наказателни такси и лихви, които могат да затруднят и нарушат месечния ви бюджет и да ви попречат да го следвате стриктно.