Свободно време

Bulgaria ON AIR представя „Чехов х 3“ – завещанието на проф. Крикор Азарян“

Филмът от поредицата „Умно село“ е запечатал кадри от процеса по създаване на чеховата трилогия

16.03.2022г. / 16 32ч.
Михаела Лазарова
Снимка: Bulgaria ON AIR

Снимка: Bulgaria ON AIR

През 2007-а година проф. Крикор Азарян поставя „Чайка“ от А. П. Чехов в ТБА. Спектакълът ще се превърне в театралното събитие на сезона. В края на премиерното представление артистите плачат на сцената, със сълзи на очите е и част от публиката. Повечето знаят, че в салона е влязла Смъртта и дискретно е кимнала към режисьора. Коко, както го наричат малки и големи, също знае това. Току-що чрез театъра – истинският негов живот – е изпушил последната си цигара. Тогава Старият клоун, както обича да казва и да мисли за себе си Коко, се решава на най-смелата постъпка в живота си – да прикани смъртта да му даде отсрочка.

Камерата на художествено-документалната поредица „Умно село“ успява да запечата спиращи дъха моменти от процеса по създаване на чеховата трилогия на три столични сцени. За да направи зрителите в ефира преки свидетели на случващото се, на 20 март, от 19:30 часа, Bulgaria ON AIR ще излъчи епизода „Чехов х 3“ – завещанието на проф. Крикор Азарян“.

Забележително е как в постановката „Три сестри“ в Младежкия театър, тъкмо той – обреченият, дава кураж, че в непостижимото очакване да се случи нещо, все пак трябва да се живее. И тъй като не му остава много време, Коко Азарян побързва с лебедовата си песен – това е любимата му „Вишнева градина“, третото заглавие по Чехов – в Народния театър.

Във филма „Чехов х 3“ екипът на „Умно село“ е до проф. Азарян в този последен и особено продуктивен период от живота му, за да запише последните му уроци. Макар на 14 декември 2009 г. режисьорът да губи битката за живота си, той не спира да се сражава до последния си дъх.

Не пропускайте един от най-силно въздействащите епизоди от документалната поредица – тази неделя, 20 март, от 19:30 часа, по Bulgaria ON AIR.

Коментирай