Свободно време

Вера Мутафчиева пред „Умно село“: И това ще мине

Епизодът „Случаят Вера“ от поредицата е ценен визуален документ за едно изключително ярко присъствие в българската наука и култура

23.03.2022г. / 16 43ч.
Мария Дуковска
Кадър: "Умно село".

Кадър: "Умно село".

Един от най-ярките герои в галерията портрети на „Умно село“ несъмнено е проф. Вера Мутафчиева. Епизодът от поредицата, озаглавен „Случаят Вера“, Bulgaria ON AIR ще излъчи тази неделя, 27 март, от 19:30 часа.

Приживе писателката е определяна като най-големият български османист с модерни до екстравагантни концепции за историята, автор на безкрайно увлекателна историческа проза с огромен принос в мемоаристиката.

Изключително непринудена, ала излъчваща респект е проф. Мутафчиева и пред камерата на „Умно село“. Мнозина са я чели, но малцина са имали шанса да я видят „на живо“. А след видяното образът ѝ остава задълго в съзнанието – със сипкавия глас на „древен“ тютюнджия, с дяволито огънче в очите, уж неглиже, ала по своему – суетна, закована в своята статичност на неизменния стол в малката си кухня и същевременно с това артистична.

А зад гърба ѝ – океан от изпитания, превратности, черни дупки, нечовешки усилия, преодолявания и много труд. Камерата на документалната поредица успява да запечата още завидната мъдрост и иронията, с която голямата Вера Мутафчиева приема живота. Вгражда я в прозата си, слага я в речника на героите си – един от тях, Джем султан от знаковия ѝ роман „Случаят Джем“ ни дава следния урок: „Не чакайте милост от историята, в нея съчувствие няма. В историята има по малко география и фаталност. И хора, за които са добре дошли и географията, и фаталността. Те винаги са ги използвали умело“.

А утешението, което ни дава писателката, е това на любимата ѝ османска поговорка: „И това ще мине!...“.

Насладете се на една от редките срещи „на живо“ с голямата Вера Мутафчиева – тази неделя, 27 март, от 19:30 часа, в „Умно село“ по Bulgaria ON AIR.

Коментирай