Свободно време

6 вида срам, от които не се нуждаем

Ако искаме да сме щастливи

06.04.2022г. / 16 19ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Вероятно не съществува човек, който да не се срамува от нещо. Срамът е отрицателна емоция, която може да ни обърка, завладее, да ни попречи да бъдем щастливи, да бъдем социални. Срамът създава негативни мисловни модели. Има различни видове срам. Вижте някои от тях и не забравяйте, че те не са ви нужни.

1. Срам от тялото, което имаме

Според западни изследвания това е един от най-тежките видове срам, от който по-често страдат дамите. Постоянното сравняване с другите, комплекси насаждани от средата, в която сме израснали, медийните образи, които се тиражират, ни карат в някаква степен да мразим тялото си, пречейки ни на това да видим своята собствена индивидуалност и красота. Срамът от теглото може да доведе до депресия и хранителни разстройства дори в по-късна възраст.

5 психологически правила, които могат да ни направят по-щастливи

2. Срам от здравословни проблеми

Още нещо, с което трябва да се разделим. Здравословните проблеми имат различен образ, понякога дори не е видим за другите. Може би някой някога в миналото си е позволил да ни засегне на тази тема или ние сами сме си сложили оковите на срама. Ето защо е време да погледнем напред с повече смелост, без да се страхуваме, че някой може да не ни приеме.

13 неща, за които ще съжалявате след 10 години

3. Срам от възрастта, на която сме

Колкото и клиширано да звучи, можем да сме красиви на всяка възраст, защото всичко зависи от това как се грижим за себе си. Оправданието, че нямаме финансови възможности, с които да посещаваме скъпи подмладяващи процедури вече не работи. Грижата за тялото е всеки ден, чрез спорт, здравословно хранене, внимание към кожата, внимание към здравословните състояния.

Имате мечти? Искате да започнете нова любовна връзка? Действайте! Няма граници за желанията ви, дори и някой да смята, че сте на определена възраст и е късно да се развивате, да имате любовни връзки и т. н. Може би за този човек е късно, не и за вас.

Как да се справите в трудни ситуации според психолози

4. Срам за финансов или социален статус

Още нещо, от което не бива да се срамуваме или да позволяваме на някой да ни кара да изпитваме срам. Какво е богатството? За всеки то се измерва различно. Всеки има свой житейски път, цели, мотивация. Трябва да се срамуваме, ако не сме добри, човечни, ако лъжем, крадем, ако обиждаме.

5. Срам от работата, която работите

Този вид срам, често върви ръка за ръка със срама от доходите. Всеки труд е достоен за уважение. Разбира се, когато имате желание да се развивате и да доказвате себе си е трудно да се примирите с нещо, което не ви задоволява като работа.

Свързани статии

Но това е временно, просто не спирайте да полагате усилия в желаната от вас посока. Всеки работи, за да осигури прехраната на себе си и семейството и работата невинаги ни определя.

6. Срам от това, че нямате връзка и семейство

Живеем в модерен свят, въпреки това има обществени разбирания, които е трудно да бъдат изкоренени. Все ще се намери някой, който да ви пита настоятелно дали няма да си намерите половинка, да ви напомни на колко години сте, че нямате все още деца и семейство.

Изборът си остава ваш! Дали, кога и с кого да създадете връзка. Правилата за живот на някого са си негови правила. Вашите засягат само вас. Ето защо няма от какво да се срамувате. Различни хора, различни разбирания за живота.

Коментирай
Свободно време