Свободно време

5 причини да посетим Крит

Райски плажове с розов и златен пясък

19.05.2022г. / 16 07ч.
Мария Дуковска
Снимка: istock

Снимка: istock

Остров Крит е дестинация, богата както на история, така и на пленителни културни забележителности. Той е петият по големина остров в Средиземноморието и изобилства от изящни плажове с кристална вода, където всеки може да плажува спокойно далеч от големите тълпи хора. Дарен с невероятна природа, скални масиви и незабравими гледки, остров Крит крие в себе си и много диви кътчета. Ако все още не сте били на този приказен остров, поправете грешката си съвсем скоро. Ето 5 причини, които правят Крит задължителен!

Крит е прекрасен вариант както за 3 дни, така и за дълга ваканция

Независимо дали ще отидете на красивия остров за 3-4 дни или за 2 седмици, преживяването ще си заслужава. Ако ваканцията ви е дълга, има много прелестни местенца, които да разгледате и да им се насладите. Ако обаче целта ви е кратко бягство за 3-4 дни, островът ще ви предложи незабравими емоции, които да ви топлят за цял живот.

Райски плажове с розов и златен пясък

На Крит ще откриете едни от най-красивите и вълшебни плажове, които Гърция има. Кристално чиста вода, златен пясък и безбрежна гледка. Едни от най-атрактивните плажове на острова са с розов пясък, който привлича туристи от цял свят с интересния си цвят.

Балос и Превели са имената на два от най-прочутите плажа на Крит, но и да не стигнете до тях, ще имате избор от над 300 плажа на острова, които ще ви завладеят с красотата си.

Макар и прочут, Крит не е претъпкан

Крит е най-големият остров в Гърция и това позволява на туристите да се чувстват спокойно. Въпреки огромният брой посетители през летния сезон, островът не е претъпкан и дава възможност за приятни разходки по всяко време. Разбира се, има някои определени места, които са толкова известни, че са магнит за туристите и там може да има струпвания от хора и тълпи. Такава локация например е лагуната Балос, което е сред най-посещаваните места на острова.

Страхотно време през почти цялата година

Приказното на Крит е, че сезонът за почивка е много по-дълъг от 3 месеца. Климатът и времето позволяват да се насладите на ваканцията си на острова от април, та чак до средата на октомври. През октомври може и да се случи да има дъждовни дни, но като цяло времето е чудесно през почти целия период. 

Природа, забележителности и много история

Островът изобилства от археологически и исторически забележителности, древни манастири и вълшебни места, които са притегателен център за туристите. Един от любопитните акценти, с които Крит привлича туристи е, че там е родното място на Зевс и една от топ забележителностите е неговата пещера, известна още с името Психро. Легендата за тази пещера гласи, че Рея, майката на Зевс, решава да го роди там, за да го спаси от баща му Кронос, който изяждал децата си, за да не му вземат властта. 

Първите разкопки в пещерата са направени през 1886 г., следват други през 1895 г. и 1900 г. Освен статуетките на Зевс в нея е открита и керамика от ранната минойска цивилизация и от следримския период.

От 22 май т.г. можете да посетите приказния Крит с директен полет на Bulgaria Air. С началото на новия туристически сезон и все по-топлите дни, “България Еър” ще зарадва всички свои пасажери с директни полети до изкушаващата гръцка дестинация, където дните са дълги, топли и солени, а настроението – екзотично.
 
Пътниците на авиокомпанията и всички, влюбени в морето и пътешествията, ще могат да кажат “калимера” на остров Крит, известен още като “Островът на митовете и легендите”. “България Еър” стартира полетите си от София до Хераклион на 22 май.
 
Полетите отнемат само около 1 час, в рамките на който всеки може да се настрои на лятна вълна още през месец май. Едно от големите предимства на директните полети на “България Еър” до остров Крит е, че националният превозвач каца в сърцето на острова - в столицата Хераклион.

В непосредствена близост до града е разположена най-известната забележителност на острова и най-големият археологически обект от времето на минойската цивилизация – дворецът Кносос.
 
За повече информация относно специалните оферти за полети от София до остров Крит, следете сайта на “България Еър” и социалните ни мрежи.

Снимки: istock

Коментирай