Свободно време

УНИЦЕФ България стартира безплатно приложение за родители

„Беббо“ – джобен помощник в родителството за децата до 6-годишна възраст

01.06.2022г. / 13 58ч.
Аз жената
УНИЦЕФ България стартира безплатно приложение за родители

В Деня на детето УНИЦЕФ България, в партньорство с Министерството на здравеопазването, представя „Беббо“ – безплатно приложение на български език, създадено, за да подкрепи родителите в грижите за децата в първите години от техния живот – от раждането до първия учебен ден.

Мобилното приложение съдържа експертни съвети за редица въпроси, свързани с детското здраве и развитие. В него родителите могат да открият информация за кърменето, храненето и възможностите за ранно учене. „Беббо“ им позволява да проследят ключови моменти от развитието на детето, като записват напредъка в растежа, следят имунизационния календар и въвеждат информация за поставените ваксини и здравните прегледи на детето.

Чрез примери в специални видеа родителите могат да проверят какви са ключовите постижения на детето за съответната възраст и да получат насоки как да стимулират развитието му. Приложението предлага и много идеи за игри, които подпомагат ученето, развитието и социалните умения на децата, както и статии с препоръки по различни теми, написани от експерти.

С този иновативен дигитален инструмент искаме да подкрепим родителите с надеждна и добре организирана информация, тъй като те са най-важните хора в първите години от живота на всяко дете“, заяви Кристина де Бройн, представител на УНИЦЕФ в България. „Насърчавам всички родители да изтеглят безплатното приложение „Беббо“ и да дадат добър старт в живота на своите деца“, допълни тя.

Министерството на здравеопазването подкрепя разработеното от УНИЦЕФ приложение.

Приветствам всяка ваша стъпка по посока благополучието и щастието на всяко дете, независимо от неговата раса, пол, възраст и етническа принадлежност. Това е изключително благородна мисия – една от най-важните, която трябва да бъде приоритет на всяко развито общество. Тя е и наша обща цел. Убедена съм, че усилията за постигането ѝ трябва да започнат от най-ранна детска възраст. Затова Министерството на здравеопазването подкрепя адаптирането на мобилно приложение за родители на деца до 72 месеца в България“, заяви министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова.

Съдържанието на приложението може да бъде персонализирано според възрастта на детето. „Беббо“ може да се използва едновременно от двамата родители за едно или повече деца.

В България едни от първите потребители и приятели на „Беббо“ са певицата Поли Генова, актьорът и продуцент Алек Алексиев и българската шампионка по сноуборд Сани Жекова. Като родители те споделят, че приложението е лесно за употреба и е техен ценен помощник в грижите за децата.

Приложението на УНИЦЕФ „Беббо“ е напълно безплатно. Разработено е съвместно със специалисти по ранно детско развитие, което означава, че можем да се доверим“, сподели Поли Генова, която е майка на две деца.

Харесва ми, че можеш да зададеш данните и на двете деца и да следиш развитието им в зависимост от това на каква възраст са. Има и игри, които са приложени към всички показатели, тоест може да доразвиеш определени умения, ако се съмняваш, че детето има нужда от малко повече помощ“, подчерта тя.

Приложението е регионална инициатива на УНИЦЕФ и вече е помогнало на над 70 000 родители в 11 страни в Европа и Централна Азия.

Коментирай