Свободно време

Спомен за Цветана Гълъбова в поредицата „Умно село“ по Bulgaria ON AIR

На 5 юни телевизията ще излъчи епизода „Цветя и гълъби“

01.06.2022г. / 17 24ч.
Аз жената
Спомен за Цветана Гълъбова в поредицата „Умно село“ по Bulgaria ON AIR

Тази неделя Bulgaria ON AIR ще припомни на зрителите за една актриса с име на цвете и нрав на таралеж – Цветана Гълъбова с епизод от документалната поредица „Умно село“. Филмът „Цветя и гълъби“, който националната политематична телевизия ще излъчи на 5 юни, от 19:30 часа, запечатва спомена за ексцентричната личност на Цветана, спътница в живота на двама талантливи мъже – Методи Андонов и Петър Слабаков. Филмът е поредният от галерията портрети, оставащ като единствен документ за житието на хора, които вече не са между нас и за местата, обитавани от тях, обгърнати от бурена на излинялата памет.

Разходката на камерата из двора в севлиевското с. Бериево документира един живот, който в залеза си се случва сред природата. От своето малко царство Цеца и Слабака следят случващото се в света, тренират острото си чувство за справедливост, спомнят си, търсят смисъла на съществуването. Първата телевизионна говорителка в България Цветана Гълъбова има какво да си спомня. Тя е била 36 години на сцена, от тях 30 на сцената на Сатиричния театър, 24 години с Методи Андонов и 25 с Петър Слабаков. Цветана си ги спомня емоционално, с остър език, често хапливо. Постоянните ѝ слушатели и опоненти са равностойният ѝ по конфликтност Слабаков, 3 кучета, 20-ина кокошки, 2 петела и котката Бела, цветята, дърветата и зеленчуковата градина.

Някога любимият артист и приятел на Цветана Гълъбова Георги Парцалев я нарекъл „полковник“ и прякорът на самонадеяната и своенравна актриса остава до края на живота ѝ, през който тя не спира да воюва за „своята армия“, да раздава команди и справедливост. Пряма, с остър език, безпощадна към околните и към себе си, Цветана пише на ръка своите прелюбопитни спомени в поредица от тефтери. Надява се тези, които ги прочетат, да не я съдят – такава е нейната гледна точка към събитията и хората, нейната истина, зад която тя застава с цялата си личност.

Не е съгласна обаче с определението, че „нравът ѝ не е цвете“. „Има всякакви цветя, не само красиви – има бодливи, има отровни. Аз съм един хубав магарешки бодил, много полезен, ако има кой да го употребява“, заявява актрисата.

Не пропускайте вълнуващия документ за времето от поредицата „Умно село“ с Цветана Гълъбова в главната роля – на 5 юни, от 19:30 часа, по Bulgaria ON AIR.

Коментирай