Свободно време

Съветите на Яна Данаилова как да отслабнем след раждане

На какви храни да заложим след раждането, за да свалим излишните килограми

07.06.2022г. / 10 10ч.
Мария Дуковска
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group.

Яна Данаилова е магистър по хранене, докторант по човешка физиология и сертифициран нутриционист, председател на сдружението на Нутриционистите в България, професионален член на Американската асоциация по хранене (ANA). Обучението ѝ в България е допълнено от редица специализации в чуждестранни образователни институции. Има завършен квалификационен курс по Биоенергия и биокибернетика на човека към Българска академия на науките. В момента подготвя свободна докторантура към Софийски университет и Българска академия на науките на тема „Хранене и ендокринни смущения при човека“.

Автор и водещ е на предаване със здравна тематика по телевизия Bulgaria ON AIR – Линия „Здраве“, колумнист на авторска поредица за храненето в Puls.bg – „Храна и здраве с Яна Данаилова“ и автор в други периодични и онлайн издания, сред които е и Az-jenata.bg.

Тя е майка на 3 прекрасни деца, радетел на здравословния начин на живот и хранене, а повишаването на хранителната култура и подобряване на житейските навици на хората са нейна лична мисия.

Лятото „чука“ на вратата и по тази причина много от нас започват да спазват диети или да тренират усилено. Можем ли обаче наистина да се подготвим за горещите дни под жаркото слънце и безкрайните дни на плажа само за месец?

Отговорът ми, разбира се, е зависи! Ако натрупаните излишни килограми са един-два, то определено да! Но ако говорим за трайно и по-значимо натрупване на наднормено тегло, то за здравословна и устойчива във времето редукция на излишно тегло е необходимо повече време. Това в никакъв случай не бива да ни отчайва! Даже напротив! Важното е да направим първата крачка и по-добре късно отколкото никога!

Гладът вариант ли е, когато искаме да свалим натрупаните килограми и полезно ли е ограничаването на приема на различни видове храни по време на бременността в името на по-добрата фигура?

Гладът е лечение, не диета и следва да се практикува само и единствено в болнично заведение под лекарски контрол. Само по себе си не е ефективно средство за редукция, тъй като след възстановяване на калорийния прием се възстановява и загубеното тегло, т. нар. йо-йо ефект.

По време на бременност е полезно не само ограничаването, но и изключването на всички вредни храни, не следва да се консумира алкохол, кофеин, сурово месо и риба, непастьоризирано мляко и млечни продукти. Калорийните рестрикции са противопоказни по време на бременност, тъй като могат да засегнат развитието на плода и здравето на майката.

Липсата на достатъчно време често принуждава майките да се хранят нередовно и не съвсем здравословно. Какъв съвет бихте им дали, какво могат да си приготвят бързо и здравословно за моментите, когато времето ги притиска?

Аз лично залагам на смути. Вкусната комбинация от сезонни плодове, зеленолистни, ядки, семена и сушени плодове е питателна, богата на нутриенти, приготвя се за минути и носи ситост и наслада.

Какъв е реалистичният период от време, в който една жена може да се върне в предишната си форма отпреди бременността, ако е качила 10 килограма например?

Отговорът не може да бъде еднозначен, защото има множество неизвестни в уравнението. Не знаем възрастта, физиологичния статус на майката, двигателната активност, вкусовите предпочитания, ритъма на живот и други фактори, определящи темпа на загуба на телесно тегло. Все пак средностатистически бихме могли да кажем, че колкото време ни е отнело да натрупаме съответното тегло, то толкова би ни било необходимо и за да се отървем от него.

* * *

Яна Данаилова ще коментира в дълбочина как да влезем отново във форма след раждането в панел „Раждане“ по време на тазгодишното издание на „Форум бременност и детско здраве“, което здравният портал Puls.bg организира. Събитието, което среща настоящи и бъдещи родители с доказани специалисти в областта на майчиното и детско здраве, ще се проведе на 11 юни, от 10 часа, в зала 6 на НДК. Регистрирайте се безплатно за присъствие на събитието и се запознайте с цялата програма на Форума ТУК.

Коментирай
Свободно време