Свободно време

Олимпийската шампионка по плуване Таня Богомилова гостува в „Златните“ на 3 юни

Не пропускайте вдъхновяващия разговор от 07:00 часа

02.06.2022г. / 12 25ч.
Мария Дуковска
Снимка: "Златните", Bulgaria ON AIR.

Снимка: "Златните", Bulgaria ON AIR.

Олимпийската шампионка по плуване от Сеул 1988 г. Таня Богомилова ще бъде специален гост в авторската рубрика „Златните“ на сутрешния блок „България сутрин“ по Bulgaria ON AIR този петък. На 3 юни, зрителите на националната политематична телевизия ще научат повече за първата ѝ среща със спорта и първите успехи, за мотивацията, целеустремеността и как се покорява олимпийският връх.

Плуването се появява в живота на Таня Богомилова наред с уроците по гимнастика и акордеон, като бързо разбира, че нейната стихия е във водата. Въпреки че казва, че никак не ѝ е харесвал този спорт, защото винаги ѝ е било студено.

Треньорите направиха така, че да заобичам плуването“, споделя Богомилова. И така идват и първите ѝ успехи, още в 4-ти клас покрива майсторска норма.

Връщайки се назад във времето си спомня, че на една родителска среща първият ѝ треньор Петър Костов казва пред всички присъстващи, че това кльощаво момиче един ден ще стане олимпийска шампионка. И думите му стават реалност през 1988 г. на Игрите в Сеул, като и до днес никой български плувец не успява да надскочи постигнатото от Богомилова.

На въпрос как се покорява олимпийският връх тя отговаря: „Трябва да имаш сила, воля, инат и да гониш целта си докрай. Нужни са още доза талант и къртовски труд“. Тези важни качества се опитва да предава и днес на децата, които тренира, но споделя: „Ние сме от поколението, което сме научени да ценим България и да представляваме страната си, а днес това не се цени, гледа се материалното“.

Кой е бил най-трудният момент за Таня Богомилова преди Олимпиадата, защо брустът се оказва най-подходящият за нея стил, какво я кара да избере да бъде треньор в Гърция, а не в България, както и кога за последно е плакала, ще разберете този петък, 3 юни, от 07:00ч., в рубриката „Златните“ на „България сутрин“, по Bulgaria ON AIR.

Коментирай