Свободно време

5 техники, които колегата манипулатор ползва спрямо вас

Как да се предпазите

08.06.2022г. / 10 54ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Дори и да работим мечтаната работа, да получаваме задоволителна заплата и работният ден да преминава предимно с усмивка за нас, все някога ще срещнем колегата манипулатор или пък се окаже, че шефът е такъв. Всеки манипулатор има индивидуален подход. Понякога подходите на манипулаторите си приличат. Как да ги разпознаете, за да не им дадете шанс?

Изграждане на вашата увереност

Всеки има поне по един колега, който поне веднъж му е казвал колко е умен, как той е най-способният от екипа., как само той знае как трябва да се свърши добре работата за разлика от колегите му. Нарцистичният манипулатор следи всяка ваша мимика, той се храни с чуждото внимание, затова, за да го получи, той трябва да ви очарова.

Манипулаторът може да ви се представи още в първите дни на нова работа, като готиния колега. Внимавайте! Такива хора имат богат арсенал от комплименти и ласкателството им лесно може да ви вкара в капан. Да, дори и да знаете, че сте много добри в работата, бъдете внимателни.

Какво показват линиите на китките?

Проектиране на недостатъци

Манипулаторите често прехвърлят своите недостатъци върху жертвите си. В работен план това е прехвърляне на вина върху колега или колеги. С това манипулаторът цели да скрие собствената си неефективност или непродуктивност и винаги ще намери начин да ви обвини, дори и реално да няма как да сте виновни. По този начин манипулаторите отвличат вниманието от себе си.

5 знака, че сте обект на манипулация

Неуместно отклонение за спечелване на спорове

Много добре позната стратегия за манипулативните личности е да насочат спора или разговора към напълно различно измерение, за да ви уязвят и да спечелят спора. Мисълта, че вие не сте съгласни с тяхната позиция и можете да се защитите за тях е тотална заплаха. Може да ви изкарат, че не умеете да работите в екип, че имате лично отношение към тях, да се върнат към предишни случаи и спорове, за да ви уязвят и т. н.

Знаци на любов, които всъщност са манипулация

Постоянно етикетиране

Манипулаторите често са крайни в думите си, в действията си, защото искат да бъдат в ролята на жертвата. Искат другите да видят колко сте несправедливи вие с тях. Пример: Колега си прави шега с вашата работа, облекло или нещо друго свързано с вас. Вие от своя страна защитавате себе си.

Неговата реакция е обикновено да се усмихне и да ви каже, че се шегува или да ви изкара прекалено обидчиви. Ако в компанията ви има и други колеги, манипулаторът може да разиграе още по-голяма сцена, за да ви изкара вас виновни.

Свързани статии

Незачитане на вашите постижения

Не е задължително манипулаторът да подходи агресивно към вас, за да обезцени труда ви и и добре свършената работа. Манипулаторите в работата могат да действат много бавно, като отделят време, в което да изградят първо доверието ви в тях, да ви накарат да повярвате, че те ценят всичко, което правите.

След това започва процес с лъжливи твърдения на колеги, шефа ви, че вие не се справяте както трябва. Със сигурност такива хора може да се опитат да ви злепоставят в работен план, за да не изпъкнете пред тях.

Ако в лицето на манипулатора разпознавате вашия шеф, то той може да ви убеди в това, че сте по-добри от останалите колеги, от предишни колеги, но думите му да се разминават с действията и да не прави нищо положително за вас. Може да се опита и да ви вмени, че не сте достатъчно добри.

Коментирай