Свободно време

Хранителните навици разкриват личността

Узнайте повече за себе си

05.07.2022г. / 06 21ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Знаете ли, че редица западни психолози твърдят, че хранителните навици и поведението на масата са пряко свързани с чертите на характера ни? Забавният сайт Bright Side споделя, че психоложката и основателка на кетъринг компания Джулиет Богосян казва, че най-добрият начин да опознаеш един човек е да го изведеш на вечеря. Какво смята още психоложката, както и други нейни западни колеги за хранителните навици и личността, вижте в следващите редове.

Как консумираме храната?

Според Джулиет Богосян, целеустремеността на „бързоядците“ им пречи да се наслаждават на хубавите моменти от живота. Въпреки че такива хора са динамични и имат широк кръг от познати, времето им стига само за двама-трима близки приятели.

Хората, които се хранят по-бавно са упорити и изграждат по-лесно навици. Но са склонни да бъдат егоисти и да поставят собствените си нужди пред тези на другите. Бавни са не само на масата, но често и в работата.

Бързи идеи за личностна трансформация и усъвършенстване

Може би сте забелязали, че хората, които за вас са най-приятни събеседници, приключват с храненето по едно и също време с вас. Това не е случайно. Тези хора се отличават с висока степен на емпатия, лесно се адаптират към другите и са в състояние да намерят компромис.

Ако темпото на хранене на човек се определя от графика, който се налага да следва, това означава, че той е свикнал да върши работата си съвестно. В края на деня такива хора се чувстват удовлетворени от свършеното, но се и чудят колко бързо е минало времето.

Поведение на масата

Според проучванията, хората които са склонни да овкусяват храната, преди да я опитат или пък поръчват храна, без да разгледат преди това менюто, трудно понасят промените в живота. Човек, който си изяжда всичко, преди да премине към следващото пък, се характеризира с внимание към детайла.

Как „бъди благодарен за работата“ води до стрес

Според Богосян такива хора вършат работата си с максимална отдаденост, но също така не харесват промени. От друга страна, хората, които консумират едно и също и отказват да опитат нещо ново, обикновено са невротични и тревожни дори без видима причина.

Любознателната личност не се колебае да задава въпроси на сервитьора относно избора на ястие. Такъв човек често е готов за експерименти и е в състояние да върви смело напред, за да реализира новите си идеи.

Свързани статии

Вкусови предпочитания

Според Алън Хирш, който е ръководител на The Smell and taste treatment and research foundation, хората, които обичат да консумират предимно солени храни, са склонни да се носят по течението. Те вярват, че външните обстоятелства определят съдбата им, а не собствените им стремежи.

Ако сте от хората, които обичат пикантни храни, то вие най-вероятно държите на реда и не искате да губите време в подробности.

Проучванията показват, че любителите на лютото се нуждаят от одобрението на другите. За такива личности е важно постиженията им всеки път да бъдат възнаградени. А тези, които обичат сладкишите, са по-склонни да се включват доброволно в помощ на нуждаещите се.

Почитателите на киселото, соленото и маринованото, обикновено се отличават като педантични личности. Ако човек обича мазни сладки храни, като тежка сметана, кремообразен сладолед, това е показател за хронична липса на любов, съжаление, смятат учените. 

От друга страна, хората които предпочитат по-леките храни, захаросани плодове, обикновено са небрежни, с лекота на характера, но и угодливи. 

Ако човек предпочита да яде само зеленчуци, това показва повишено отвращение, страх от трудности. 

Личностите, които се отличават като воини, обичат да консумират комбинирани ястия като месо с картофи, зеленчукова яхния, кебап със зеленчуци.

Романтиците, мечтателите и пътешествениците, обичат да консумират пушени храни – месо, риба, сирена. Любителите на сиренето се считат за най-надеждните хора. Те са последователни, но и отстъпчиви, умерени във всичко. 

Тези, които не могат без картофен чипс, често са успешни както в бизнеса, така и в семейния живот, а хапващите гевреци са жизнени и енергични. Те не се интересуват от обикновени неща и не харесват рутината. 

Коментирай