Свободно време

Най-добрата рецепта за домашен хумус

Каква е тайната на кадифения вкус на тази разядка?

05.08.2022г. / 11 53ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

В разгара на лятото всеки от нас предпочита по-леки храни, които няма да натоварят излишно организма ни. Салатите са прекрасна идея, но освен тях, има ли нещо, което може да ни пренесе в Близкия изток само с една хапка? Отговорът е да! Вкусен, вегетариански и ароматен – това е хумусът – лъскав, кремообразен, а когато го вкусите, той трябва да е лек и пухкав. Перфектно се комбинира с пита (вид тънък хляб), идеален за предястие, мезе, а защо не и основно ястие?

Ако искате да донесете на организма си протеини, полезни въглехидрати и мазнини, без да правите компромис с вашата растителна диета – хумусът е подходящо хапване за вас. Нетърпеливи ли сте да узнаете най-добрата рецепта за хумус? Ето я и нея!

Необходими са ви:

  • 1 ½ ч. ч. нахут;
  • 1 ½ ч. л сусамов тахан;
  • ½ ч. ч. зехтин (екстра върджин);
  • 2 с. л лимонов сок;
  • 2-4 с. л. студена вода;
  • 1-2 скилидки чесън;
  • 1 ч. л. сода бикарбонат;
  • сол на вкус;
  • щипка кимион.

Първата стъпка от направата на хумуса е приготвянето на нахута. Ако имате време – накиснете от предната нощ суров нахут. На другия ден го отцедете от водата и сварете за около 30-40 минути, докато омекне. След това отстранете люспите. Ако пък предпочитате – по-бързият вариант е да използвате нахут от консерва. Тук е ред да споменем най-важния трик за перфектен хумус – сваряването на нахута за около 20 минути. Може да ви изглежда странно, но това ще направи вашата разядка неустоимо вкусна и пухкава.

Важно условие е към водата за варене да добавите содата. По този начин люспите на нахута ще се отстранят много по-лесно, правейки го кремав, лек и пухкав. В кухненски робот или блендер смесете лимоновия сок, чесъна и солта. Целта е чесънът да бъде идеално смлян. Оставяте за десетина минути, за да може чесънът да даде своя аромат и вкус. Добавете сусамовия тахан, като през това време на тънка струя прибавяте водата. Към образувалата се смес, прибавете нахута. Миксирайте до получаването на гладка, пухкава смес. Ако е нужно – добавете още малко студена вода. Опитайте на вкус и ако е нужно, прибавете още сол или лимонов сок. Изсипете в продълговата чиния, поднесете с препечен хляб, пита и зеленчуци. Ако сте любители на пикантния вкус – поръсете с лют пипер. Да ви е сладко!

Вижте още:

Коментирай