Ако вече сте планирали отпуска или пък скоро сте се завърнали от южната ни съседка, сигурно има нещо, което ви е направило впечатление – близки и приятели, които вече са били там, непременно ще ви споделят за гръцкото гостоприемство, лазурните плажове и прекрасната средиземноморска кухня. Тя изобилства от пресни морски дарове, плодове и зеленчуци, вкусни сирена, висококачествен зехтин и ароматни вина. Как да пренесем уханието на морския бряг вкъщи? Това може да стане много лесно! Ако не сте фенове на даровете на морето, ще ви предложим една вкусна и бърза лесна за приготвяне на “улична храна” - става въпрос за гироса, и то не какъв, а със сос дзадзики!

Какво ви е необходимо за него? Ето и съставките:

  • 4 бр арабски (гръцки) питки;
  • 600 г свинска плешка (или пилешка пържола от бут);
  • 1 глава червен лук;
  • 50 мл зехтин;
  • 1 домат (розов);
  • 2 скилидки чесън;
  • червен пипер;
  • щипка индийско орехче;
  • щипка канела;
  • сол;
  • черен пипер;
  • 2 с.л. лимонов сок;
  • 1-2 с.л. зехтин за задушаване на месото.

За дзадзики соса:

  • 200 г гръцки йогурт (или цедено кисело мляко);
  • 1 краставица;
  • 1 скилидка чесън;
  • щипка копър;
  • 1 с.л. лимонов сок;
  • сол.

Пригответе смес за марината от лимонов сок, зехтин, чесън. канела, червен пипер, индийско орехче, сол и черен пипер. Нарежете месото на много тънки филийки и го сложете в маринатата. Можете да оставите на стайна температура за около час. След това загрейте мазнина (зехтин) на чугунен тиган (или обикновен, но не тефлонов), колкото да покрие повърхността (1-2 супени лъжици). Изпечете парченцата месо, докато получат хубав загар и леко хрупкави краища.

След това на същия тиган загрейте съвсем леко питките. Нарежете лука на полумесеци и доматите на тънки резени.

За да приготвите дзадзики соса нарежете краставицата на кубчета, смачкайте чесъна с преса и наситнете копъра, добавете към тях разбъркани киселото мляко (или йогурта), лимоновия сок и сол на вкус.

Намажете топлите питки със соса дзадзики, след това започнете да редите лук, домати и накрая – месо. Завийте и поднесете. Да ви е сладко!