Свободно време

Идеи за прохладни екоразходки около София

Още с влизането в София можете да посетите парк-музей Врана

16.08.2022г. / 13 32ч.
Мария Василева
Дворец "Врана". Снимка: istock

Дворец "Врана". Снимка: istock

Лятото, макар и любим сезон, понякога може да се превърне в изпитание. Особено ако живеем в столицата или друг голям град. Най-често свързваме това време на годината с море, но ако сте възпрепятствани и не можете да посетите някой от нашите курорти, не унивайте! Винаги можете да потърсите прохлада и уют в природата – достатъчно е само да имате желание и малко джобни пари.

Не е нужно да пътувате стотици километри, за да сте близо до прекрасните флора и фауна, които нашата страна предлага. Сами или със семейството – решавате вие.

Предлагаме ви няколко идеи, с които да уплътните свободното си време през лятото.

Ето ги и тях:

Пътека на здравето – Банкя

Намира се само на около 20-тина километра от София, а теренът ѝ е подходящ както за възрастни, така и за деца. Общото ѝ разстояние е около 7 км., но при желание можете да изберете и по-кратък път. Екопътеката започва от военната болница. Пред нея има голям паркинг, където можете да оставите колата си. Няма как да пропуснете началото на маршрута, тъй като там има поставена специална табела. За около 3 часа можете да извървите цялото разстояние, като през това време можете да се насладите на спокойствието на природата и прохладата на гората. Вземете си и нещо за хапване – по пътя ще видите полянка, на която има пейки, където можете да се подкрепите и да починете.

Парк-музей Врана

Разположен на входа на София, откъм бул. „Цариградско шосе“, този парк е истинска находка. Създаден по образец на европейските пейзажни паркове, той ще ви очарова с голямо растително разнообразие, наброяващо стотици видове дървесни, храстови и тревисти растения. Освен това на неговата територия се намира и дворецът, който през 2001 г. Симеон Сакскобургготски отстъпва на Софийската община. Парк-музеят е идеалната възможност да съчетаете разходката сред природата с опознаването на историческото наследство на нашата столица.

Рилски манастир

На разстояние от около 120 километра от София – Рилският манастир е един от най-значимите ни културни паметници. Той е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Най-големият манастир в България се разполага на 5 етажа, но от тях са видими само 4. Величествен, съхранил духовността на поколения наши сънародници, той пази тайната на вярата и надеждата. След като го разгледате, можете да се полюбувате на прохладата на Рилска река. Ако пък сте се уморили от пътя и искате да се подкрепите – можете да се настаните в някое ресторантче наблизо и да хапнете рилска пъстърва.

Връх Камен дел, разположен в северната част на Витоша

Камен дел, Витоша. Снимка: istock

Ако сте любители на планината (а пък и да не сте!) това е едно от задължителните места около столицата, които трябва да посетите. Искате и да се насладите на спиращи дъха гледки и кристален въздух – това е мястото за вас. Там ще намерите не само прохлада, но и ще успеете да раздвижите тялото и да зарадвате духа си! Пътят до върха е по-скоро лек, което го прави подходящ както за възрастни, така и за деца. За да го достигнете от хижа Алеко, ще ви е необходим малко над 1 час. Ако искате да направите прехода по-дълъг, можете да продължите до Златните мостове или към кварталите Княжево и Бояна. Пътеката към връх Камен дел започва срещу изхода на кабинковия лифт Симеоново – Алеко.

Село Железница

Разположено на източните склонове на Витоша, това малко селище очарова с чистотата и кристалния си въздух. Освен с няколко интересни пешеходни маршрута, можете да се погрижите за тялото си и с небезизвестните му термални извори. Ако решите да го посетите, хубаво е да отидете и до заслона „Синята стрела“ – там ще се насладите на чудна гледка на село Железница, Плана и Лозенска планина.

Коментирай