Свободно време

Златна реколта за вината Kabile на „Вила Ямбол“

Избата очаква свежи и ароматни бели и розета и плътни и добре структурирани червени

10.10.2022г. / 12 19ч.
Мария Дуковска
Снимка: изба "Вила Ямбол".

Снимка: изба "Вила Ямбол".

От реколтата грозде тази година се очакват свежи и ароматни бели и розе вина, а червените да са плътни и структурирани. Това обобщиха от една от най-старите изби в Южна България „Вила Ямбол“, които са в края на гроздобера. През избата вече са минали сортовете Мускат, Шардоне, Вионие, Совиньон блан, Мерло, Малбек, Мурведър, Карменер, Пти вердо и други. Останали са за дообиране Каберне Совиньон, Юни блан, Каберне Фран и Сира. Тази година кампанията им е стартирала малко по-рано от очакваното, тъй като високите юлски температури са допринесли за по-бързото узряване на някои сортове. Качеството на гроздето обаче е добро, гроздето е с чудесни показатели. Според изпълнителния директор на една от най-старите изби у нас – Красимир Аврамов, въпреки бурите и дъждовете през септември по техните лозя не е имало големи поражения и реколтата се е запазила. Винарната управлява близо 10 000 лозови масива.

И за предстоящата кампания акцент за „Вила Ямбол“ са вината им Kabile, създадени в знак на почит към традициите на региона. Траките са правили вино по нашите земи, много преди други утвърдени производители. За тях напитката е била божествена, а за вината от древния тракийски град Кабиле се е смятало, че са особено качествени. Затова са били отбелязвани с лика на богинята Кибела, Велика майка и покровителка на природните сили. Именно тя е изобразена и на етикета на бутилките Kabile днес.

Днешните археологически разкопки на Кабиле са само на няколко километра от винарната. Многобройните отличия на международни конкурси за серията Kabile са още едно потвърждение за доброто съотношение цена – качество. Само тази година Kabile обра 24 медала от международни състезания, сред които за „Най-добро вино от България“ на Concours Mondial de Bruxelles.

Коментирай
Свободно време