Свободно време

Притча за фермера и царевицата

Как да имаме по-добър живот

19.10.2022г. / 08 20ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки човек е различен и има различна нагласа към света и хората край него. Живеем в динамично време, което постоянно се променя и ни поставя пред различни изпитания. Има моменти, в които си казваме „Това не е моя работа, не ме интересува, аз гледам себе си.“После обаче се замисляме защо сме неудовлетворени от живота.

Днес в рубриката ни „Притчи, мъдрости, цитати“ споделяме една поучителна история, която ще ни напомни, че егоизмът не ни води към успеха.

Притча за фермера и царевицата

Попитали един фермер дали би споделил тайната на своята царевица, която била много хубава и всяка година печелила медал за отлично качество на местното състезание. Фермерът отговорил, че цялата тайна се крие в това, че раздал най-добрите кочани за посев на всичките си съседи.

– Защо вие да раздавате най-добрите зърна на съседите, ако те всяка година заедно с вас, участват във всички състезания за най-добра царевица? – попитали фермера.

– Виждате ли... – усмихнал се той. Вятърът носи цветен прашец от моите ниви до нивите на моите съседи и обратно. Ако съседите имат сортове, по-лоши от моите, тогава скоро реколтата ми ще започне да се влошава. Но как всеки от нас ще се грижи за реколтата си е друг въпрос. Същото се случва и в живота на хората. Всеки, който иска да бъде успешен, трябва да се грижи за другите и да им помага да успеят. Защото колкото по-добре живеят хората наоколо, толкова по-добър си ти самият. Всички сме взаимосвързани в този свят.

По материали от elims.org.ua

Още по темата:

Коментирай