Свободно време

Как да пестим пари, когато пътуваме

Винаги имайте в себе си нещо за хапване

06.11.2022г. / 05 49ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

След като оставихме пандемията от ковид-19 зад гърба си, жаждата за пътуване и откриване на нови хоризонти се завърна с пълна сила. За съжаление, светът отново не е много спокойно място – на прага на надигащата се икономическа криза, всеки пътешественик е изправен пред тежката задача да осъществи мечтите си, но на разумна цена. Има ли начин да пътувате бюджетно и да използвате някои хитринки, за да направите престоя си по-приятен? Предлагаме ви няколко идеи с които пътувайки, ще спестите пари. Ето ги и тях:

Определете си бюджет

Когато отидете на ново място, вие се чувствате запленени, смаяни и сякаш всяко нещо, което видите е уникално и вие искате да го имате. Внимавайте – това може да бъде много измамно чувство, тъй като търговците използват много трикове, за да ви заблудят. Чаровните продавачи в малки магазинчета ще ви убедят, че всичко е ръчно правено и органично. Но това невинаги е така.

Планирайте определен бюджет и се стремете да не го превишавате прекалено. Това ще ви помогне да устоите на изкушенията и да не се приберете със сувенири, чиято цена сумарно може да е равна на тази на билетите ви.

Пътувайте извън сезона

Периодът извън активния туристически сезон може да ви спести доста. Със сигурност цените на билетите и на хотелите ще са по-ниски. Освен това ще можете да наблюдавате и забележителностите, които сте си набелязали, без да е нужно да се блъскате в тълпи от хора.

Когато е възможно – избягвайте хотелите

Ако планирате да пътувате с група приятели, много по-изгодно ще е, ако вместо в хотел, се настаните в голям апартамент (дори мезонет). Освен че ще сте заедно, ще можете да си организирате общ обяд или вечеря. Можете да купите продукти от най-близкия супермаркет – това със сигурност ще ви спести доста пари, тъй като където и да се намирате, хапването в ресторант е скъпо удоволствие. Ако пък хората, с които пътувате са по-малко на брой, огледайте се за хостел в добър район на града, в който искате да отседнете. Търсете такъв с добър рейтинг и ревюта.

Потърсете изгодни сделки, преди да отпътувате

Независимо дали става въпрос за настаняване, билети или пък изгодни цени за посещение на забележителности – опитайте се да резервирате подобни активности предварително. Така ще си спестите както пари, така и отегчително стоене и чакане на опашка.

Пътувайте с приятел

Това може да спести много пари както на вас, така и на човека, с когото пътувате. Можете да спите в обща стая, вместо в самостоятелна; да си поделяте разходите за бензин и билети.

Носете си храна и напитки

Това е един от най-важните разходи, когато планираме пътуване. Можете да започнете да практикувате това още отивайки на летището – така няма да ви се налага да дадете десетки излишни левове. Опитайте се винаги в себе си да имате храна – било то плод, енергийно барче, ядки или пък протеинова вафла. Храната трябва да е компактна и подходяща за носене в раница или чанта. Това може да ви спести доста пари, тъй като когато човек е гладен, той е склонен да грабне първото, което попадне пред погледа му. Течностите ще ви помогнат да останете хидратирани и свежи. Така ще се грижите не само за портфейла си, но и за здравето и външния си вид.

Опознайте предварително мястото

Преди пътуването направете свое малко проучване и разберете кои са местата за хапване и забавление, които са предпочитани от месните. Това е може би най-сигурният начин да се предпазите от т. нар. „капани за туристи“. Подобни места освен качествена храна и напитки, ще ви предложат и изгодни цени.

Коментирай