Свободно време

Как да се държим, за да се представим добре на интервю за работа?

Помислете добре какво искате да кажете за себе си

15.11.2022г. / 14 06ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Всички знаем старата максима, че два пъти не може да се направи първо впечатление. Това важи с пълна сила, особено когато говорим за работната среда. Стресът, притеснението, обстановката, страхът от говоренето пред публика, всичко това може да ни попречи да се изявим пълноценно по време на работен ангажимент. Този проблем се задълбочава още повече, ако се явяваме на интервю за работа и тепърва трябва да убедим нашия събеседник колко ценни сме за корпорацията, която той представлява. Има ли малки хитринки, с чиято помощ можем да се представим по-успешно на интервю за работа? Разбира се. Ето и кои са някои от тях:

Представете се

Тук е мястото за споделяне на лична информация – вашето име, откъде сте, кратка информация за предишния ви опит. След това можете да продължите като кажете къде сте учили. Фокусирайте се върху ваши предишни постижения в службата, или пък споделете за обучения и семинари, които са свързани с желаната от вас позиция към момента. Ако вече имате опит в конкретната сфера, можете да го добавите. В зависимост от развоя на разговора, можете да споменете и кои са хобитата и интересите ви. Опитайте се да сте спокойни, когато говорите и нека голямата усмивка и изправената стойка са първите неща, които интервюиращият забележи у вас.

Облечете се подходящо

Външният вид играе изключително важна роля, особено когато се представяте пред човек, когото не познавате. Дрехите са начин да кажете на човека отсреща кои сте. Различните компании имат различен етикет за облекло, ето защо, интересувайте се предварително кое е приемливо за тази, която сте избрали. Въпреки това, опитайте се все пак да бъдете себе си, комуникирайки чрез облеклото. За предпочитане е да не носите прекалено обемни бижута и цветни принтове, които могат да разсеят интервюиращия. Така ще сте сигурни, че той ще обърне внимание на това, за което разговаряте. Чувствайте се удобно в дрехите, които сте избрали. Това ще ви донесе увереност и спокойствие по време на интервюто.

Премислете това, което ще кажете

След като сте подготвили външния си вид, планирайте предварително какви ще са първите неща, които ще кажете. Започнете да говорите с увереност, тъй като това е едно от най-важните условия за доброто ви представяне. Ясно и отчетливо кажете името си. Нека човекът, който ви интервюира не се напряга, за да ви чуе. Дори леко по-висок тон не е проблем. Напротив – така ще покажете, че сте уверени и че се вълнувате.

Поздравете интервюиращия

За да покажете колко сте уверени, поздравете човека, който ви взема интервю. Така ще заявите себе си още в първите мигове. Усмихнете се широко, а след това подайте ръка. Опитайте се да сте спокойни, а чрез езика на тялото покажете увереност. Поддържайте зрителен контакт с човека, който ви интервюира. Не кимайте с глава прекалено често.

Споделете образователните си квалификации

Свързани статии

Макар и вече да сте споделили в началото на разговора какво е вашето образование, на един по-късен етап от интервюто можете да кажете малко повече по тази тема, споделяйки някои подробности.

Кажете какъв е предишният ви опит

Ако имате такъв – споделете го. Можете да кажете и какви обучения и семинари сте посещавали, както и ако сте били участници в програми за обмен на кадри.

Споделете какви са хобитата ви

Без да навлизате в прекалено лични подробности, можете да споменете какво обичате да правите в свободното си време.

Бъдете готови за последващи въпроси

След като се представите, бъдете готови да отговорите на някои последващи въпроси. Те ще помогнат на интервюиращия да провери доколко искрени сте били във вашето представяне. Опитайте се да бъдете честни отговаряйки на тези въпроси.

Коментирай