Свободно време

Защо работата ви кара да се чувствате нещастни?

Преуморени сте

22.11.2022г. / 13 50ч.
Михаела Лазарова
Снимка: istock

Снимка: istock

Всеки е имал работно място и работа, които не е харесвал. А може би настоящата ви работа не ви носи удовлетворение и щастие? Това дали след като работният ден приключи ще си тръгнем спокойни и с желание да направим нещо хубаво за себе си зависи от много фактори. Първата причина много хора да не са щастливи от работата, която работят са взаимоотношенията им с шефа. Как се отнася той към тях, дали успява да сплоти хората или обратното дали омаловажава това и т. н. Кои други причини ни правят нещастни на работа?

Не харесвате колегите си

Вероятно всеки работещ има поне един колега, когото не харесва по една или друга причина. Ако обаче работата ни е пряко свързана с този човек или се окаже, че с повечето от колегите не сме в добри взаимоотношения, това със сигурност ще ни кара да се чувстваме зле в работата. Не бива да забравяме, че на работа сме повече часове, отколкото със своите близки. Ето защо средата е важна, за да се чувстваме добре и щастливи.

Може да се каже, че колегите оказват влияние върху усещането ни за щастие. Ние сме социални същества, а ако сме заобиколени от негативни хора, които не ни карат да се чувстваме добре, или колеги, които нарушават работния ни процес по някакъв начин, това може да е причина да не харесваме работата си.

Защо е важно да поставяме себе си на първо място

Незадоволително заплащане, липса на бонуси и други мотивации

Въпреки че парите не са всичко, когато става въпрос за работа, те са един от мотивиращите фактори. Похвалите за добре свършената работа определено са нещо хубаво, но служителите дават повече от себе си, когато работата им е възнаграждаваща.

Това включва не само удовлетворяващо заплащане, но и различни социални придобивки, полезни обучения. Всичко това води до положителни емоции, които пък ни карат да бъдем по-мотивирани, да осъзнаем своята полезност за компанията, в която работим. Удоволствието от работата се повишава.

Как да се държим, за да се представим добре на интервю за работа?

Можете повече от това, което работите, чувствате се в застой

Това е една от основните причини да не сте доволни от работата си и тя да ви прави на моменти дори нещастни. Ако вашата позиция в компанията или работата, която се налага да работите към настоящия момент се разминава с вашите умения, ценности, цели за развитие, то вие ще се чувствате като в клетка.

Защото знаете, че тази работа ви е нужна, за да имате доходи, но в същото време не бихте могли да просперирате в нея. Също така, ако сте в компания, която не ви предлага растеж в служебната йерархия, а вие искате такава възможност, то отново няма да сте удовлетворени.

Свързани статии

Преуморени сте

„Прегарянето“ е една от водещите причини да не се чувстваме щастливи с работата си. Ако работата ви е стресираща, налага се да извършвате по-тежък физически труд, изискват от вас да сте на разположение и когато сте в почивка, дори и най-прекрасната работа ще ви се стори ужасяваща и ще искате да я смените. Умората от работата, физическа и психическа се натрупва и води до влошаване на здравето, липса на мотивация, по-слабо представяне в работата.

10 черти на нарцистичните приятели

Чувствате се неоценени на работа

Един от основните движещи елементи в хората е нуждата ни от похвала и признание, извън бонусите и повишаване на заплащането въпреки че донякъде те са свързани. Ако вашите идеи рядко стигат до шефовете на високо ниво или не са разглеждани, не получавате обратна връзка за тях или тя винаги е отрицателна, то е нормално да не се чувствате щастливи с вашата работа.

Коментирай