Свободно време

Как да бъдем по-уверени? Съвети от специалисти

Практикувайте увереност чрез позата на тялото

01.12.2022г. / 09 27ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Много често се питаме: в какво се корени тайната на харизмата на определени жени? Понякога те не са най-красивите, но определено притежават нещо, което ги прави по-различни от другите, нещо, което действа като магнит както на мъжете, така и на жените… Какво ли е това нещо, ще попитате. Отговорите може да са повече от един, но със сигурност увереността може да бъде посочена като една от тях. Тя е способна да ни накара да повярваме в себе си, да вървим с гордо вдигната глава, без значение от размерите на дрехите ни и цифрите, които кантарът показва. Как можем да се сдобием с увереност? Ето няколко начина:

Осъзнайте, че не сте сами

Липсата на увереност може да ви накара да чувствате, че сякаш сте сами. Истината е друга. От липса на увереност страдат много хора, включително и такива, за които никога не бихте предположили. Споделете как се чувствате пред близки и приятели. Те могат да ви дадат добри съвети, особено ако са хора с по-голям жизнен опит.

Поставяйте си малки цели

Вместо да се обвинявате, че не можете да постигнете големи промени, започнете с малките. Предизвиквайте се ежедневно с неща, които провокират вашата увереност. Започнете с нещо малко – например заговорете непознат или пък се осмелете да защитите мнението си пред хора от които имате срам или страх. След известно време, обръщайки се назад, ще забележите вашите малки победи и ще можете да си поставяте по-големи цели.

7 мъдри съвета за възпитаване на самоуверени деца

Говорете положително за себе си

Когато забележите, че се потапяте в негативни мисли, не ги подминавайте. Запитайте се каква е причината за тяхната поява изобщо. Опитайте се да ги превърнете в позитивни утвърждения колкото се може по-скоро. Ако ви е трудно да започнете с всички мисли наведнъж, като за начало се фокусирайте върху едно-единствено нещо, което харесвате у себе си. Дайте път на позитивната мисъл и ще видите, че скоро тя няма да е само една. Подхранвайте тази позитивна нагласа като слушате подкасти за личностно развитие или пък като четете книги за позитивно мислене.

5 характерни черти на хората, които знаят как да отстояват себе си

Бъдете мили със себе си

Опитайте се да се приемете такива, каквито сте тук и сега, в настоящия момент. Всеки иска да подобри конкретни неща у себе си, но ще ви е много по-лесно да направите това, ако вече се обичате. За да се развивате и подобрявате, запомнете, че трябва да се отнасяте със себе си така, сякаш помагате на приятел, а не се сражавате с враг. Например ако не харесвате тялото си, опитайте се да се приемете и обичате такива, каквито сте, вместо да започнете поредната диета.

5 неща, които уверените хора не правят

Излезте от комфортната си зона

Колкото повече се провокирате да излизате от зоната си на комфорт, толкова повече ще ви се налага да се справяте с нови ситуации, като по този начин ще придобиете различни знания и умения. Това ще насърчи вашата увереност. И обратно – липсата на увереност ще ви кара да вървите само по утъпкани пътеки. Ето защо малко по малко се опитвайте да правите неща, които не са типични за вас.

Думите, които успешните и уверените хора винаги използват

Напишете списък с ваши добри качества

Седнете удобно, вземете лист хартия и направете списък с ваши позитивни черти или пък ситуации, в които сте постъпили добре. Това ще ви помогне да осъзнаете, че всъщност у вас има черти, които харесвате. Понякога липсата на увереност замъглява преценката ни за самите нас.

Как да подобрите интимното си самочувствие

Практикувайте увереност чрез позата на тялото

Дори и да не вярвате в себе си, престорете се, че не е така. Застанете гордо, с вдигната глава и изправени рамене. Вървете така, сякаш можете да превземете света и сякаш сте победителят, който винаги сте били. Докато говорите с хората, опитвайте се да ги гледате в очите.

Коментирай