Свободно време

Постапокалиптичният танцов спектакъл „Пласт-тония“ се завръща с турне

Представлението гостува във Варна, Стара Загора, Бургас и София

01.12.2022г. / 15 27ч.
Мария Дуковска
Постапокалиптичният танцов спектакъл „Пласт-тония“ се завръща с турне

След почти две години танцовият спектакъл „Пласт-тония“ се завръща на сцена с минитурне в четири български града. Пърформансът с постапокалиптичен сюжет е авторски проект на Ина Гергинова – артистичен директор на Танцова компания „Музотанц“, режисьор, хореограф, танцьор, актриса, преподавател и арттерапевт.

„Плас-тония“ ще бъде представен в Бургас на 2 декември в Културен дом НХК и в столичния РЦСИ „Топлоцентрала“ на 8 декември. Вече преминаха гостуванията в Опера Варна на 27 ноември и Куклен театър Стара Загора на 28 ноември.

Представлението бе широко аплодирано при първото си представяне на софийска сцена преди две години, а през 2022 г. започна обиколка из по-големите градове на България, за да напомни, че въпреки всички останали предизвикателства, с които човечеството се сблъсква през последните години, темата за екологичната криза е все така актуална и се нуждае от повишено обществено внимание.

Продукцията представя един футуристичен поглед върху Земята, преживяла невиждан катаклизъм вследствие на екологичната катастрофа, предизвикана от пагубния човешки отпечатък. Основно изразно средство е съвременният танц, а избраният ключов драматургичен символ е пластмасата, метафора за прекомерното производство, употребата и замърсяването в световен мащаб.

Сюжетът е постапокалиптичен, с елементи на антиутопия и магически реализъм. Драматургията третира живота на оцелелите на тази фикционална планета, като същевременно пътува назад в пространствено-времевата линия с препратки към причините в земната действителност, довели до тези необратими последствия. „Пласт-тония“ е една вълнуваща среща на публиката с тази болезнено актуална в глобален план тема, действаща едновременно стряскащо, отрезвяващо и жизнеутвърждаващо.

Спектакълът се отличава със смели хореографски и режисьорски решения, а актьорският състав обхваща едни от най-утвърдените артисти от независимия културен сектор.

Билети:

2 декември, Бургас:

на място: на касата на Културен дом НХК и EasyPay

онлайн – bit.ly/3fOCXcC

8 декември, София, „Топлоцентрала“

на място: на касата на РЦСИ „Топлоцентрала“ и EasyPay

онлайн – bit.ly/3TjQZjX

Коментирай