Свободно време

Защо е много важно да имате високо самочувствие?

Как да повишите самочувствието и самооценката си, за да сте успешни и щастливи

29.01.2023г. / 19 02ч.
Илияна Николова
Снимка: istock

Снимка: istock

Самочувствието е сложна система от усещания и възприятия за себе си, мястото в обществото, в професионалния кръг, способностите, вярата в себе си или липсата на такава. Някои хора са много сурови и критични към себе си, други пък имат по-висока самооценка, която се различава от оценката, която околните им дават.

Вашето самочувствие, високо или ниско, влияе изключително много на това как се държите към себе си и към другите. От огромно значение е да се научите как да имате високо самочувствие и да гледате на себе си с гордо вдигната глава без, разбира се, да вирите нос твърде високо без основание. За целта човек трябва да е наясно със способностите и качествата си, да има реалистична и адекватна самооценка.

Страдате ли от ниско самочувствие?

Ако имате високо самочувствие, това ще ви помогне да гледате по-положително на себе си, което се отразява както на отношенията ви с другите, така и във всяка сфера на живота. Високото самочувствие, придружено от ясна и точна самооценка, помага да осъзнаете недостатъците си, да ги приемете и да работите върху усъвършенстването им.

Здравословното високо самочувствие помага за по-добро психично, емоционално и физическо здраве, за подобряване на благополучието и за постигането на цели и успехи.

Кои са белезите на ниското самочувствие:

  • Много сте критични към себе си;
  • Мислите, че е трудно да бъдете обичани и харесвани, да бъдете разбрани;
  • Сравнявате се с другите;
  • Чувствате се изостанали в живота спрямо другите;
  • Фокусирате се върху недостатъците си вместо върху предимствата;
  • Мислите, че няма много причини хората да искат да са приятели с вас.

Цялата тази негативна нагласа към себе си ви прави непривлекателни за околните не защото сте такива, а защото вие се представяте като такива. Това се отразява на възприятията на другите и те инстинктивно не ви засвидетелстват нужното уважение, защото вие самите не се уважавате.

3 стъпки, с които да извисите самочувствието си до небето

Кои са белезите на високо самочувствие:

  • Следвате собствените си ценности;
  • Прощавате си, когато направите грешка;
  • Споделяте идеите си с други хора без притеснение;
  • Задавате въпроси открито, когато имате такива;
  • Знаете, че не сте перфектни и сте добре запознати със слабите си страни и недостатъците си.

Как да повишите самочувствието си и защо това е толкова важно?

Високото самочувствие подобрява психичното здраве

Когато имате здравословно високо самочувствие и добра самооценка, вие сте и по-стабилни психически. Високото самочувствие може да ви предпази от редица психо-емоционални проблеми, включително депресия, тревожност и безпокойство.

5 признака, издаващи комплекс за превъзходство

Увеличава удовлетвореността от живота

Ако имате ниско самочувствие, ще ви е по-трудно да се радвате на живота и да оценявате всичко положително, което ви се случва. Но ако имате високо самочувствие ще ви е по-лесно да се наслаждавате на всичко, което постигате и да отминавате с лекота онова, което не ви се получава.

Повдига настроението

Високото самочувствие помага за усещането за щастие. Ако сте в хармония със себе си и се чувствате добре в кожата си, вероятността да имате добро настроение е голяма.

Подобрява общуването и връзките

Ниското самочувствие пречи на общуването, кара ви да се свивате в черупката си и да не показвате потенциала си. Съвсем нормално е и другите да ви приемат по този начин и да не ви уважават, щом самите вие не го правите. Високото самочувствие помага за по-качествено общуване в различните сфери на живота, включително в интимните връзки.

Как да повишите самочувствието си?

Думите, които успешните и уверени хора винаги използват

Опознайте способностите си

Когато сте наясно с възможностите си и с качествата си, ще ви е по-лесно да наблегнете на тях, вместо да се фокусирате върху недостатъците. Ако човек изважда на преден план предимствата си и ги поставя на първо място, това помага за повишаване на вярата в себе си, самочувствието, усещането за щастие и удовлетвореност от самите себе си и живота.

Усвоете нови умения

Друг начин да повишите самочувствието си е да усвоите нови умения. Хобита, занаятчийски курсове, чужди езици или включване в програми за повишаване на професионалната квалификация са само част от идеите за придобиване на нови умения, които ще повдигнат самочувствието ви.

Как да подобрите интимното си самочувствие?

Свързани статии

Поставете си цели и работете върху тях

Когато постигате целите си, започвате да вярвате в себе си все повече. Убеждавате се, че сте способни на успех и спирате да се сравнявате с другите. Това помага за повишаване на самочувствието.

Мислете позитивно

Позитивното мислене е естествено свързано с високото самочувствие и обратно – ако постоянно мислите негативно, енергията, която ще излъчвате и привличате ще бъде разрушителна, а не съзидателна. Положителната нагласа към живота и позитивното мислене помагат за отваряне на съзнанието и поглеждате на света в по-широк мащаб.

Насърчавайте социалните си връзки

Общуването с хората развива и повишава самочувствието. Ако си стоите вкъщи и не се срещате с хора, ще потънете в дебрите на ниското самочувствие. Ще ви повтаряте как нямате приятели и как никой не иска да общува с вас, защото не си струвате.

Думи, които изграждат самочувствие в децата

Ако умишлено си наложите да бъдете по-отворени в общуването, ще откриете, че сред многото социални контакти ще се откроят истинските и значимите. Всички онези хора, които са ви отблъснали или не са ви одобрили ще изгубят значението си.

Коментирай