Свободно време

„Франкофоли“ се завръща в България през юни в Пловдив

Фестивалът ще се състои на 16 и 17 юни

27.01.2023г. / 10 45ч.
Мария Дуковска
Снимка: Франкофоли.

Снимка: Франкофоли.

След двегодишно прекъсване, българското издание на най-големия международен франкофонски фестивал „Франкофоли“ (под марката на френския фестивал Les Francofolies) ще се проведе за 6-и път в България на 16 и 17 юни 2023.

След 5 суперуспешни издания в Благоевград, една от изненадите на „Франкофоли“ тази година е новото място на провеждането му. През 2023-а, за първи път огромната сцена на летния фестивал ще бъде построена на Гребната база в Пловдив, с любезната подкрепа на Община Пловдив. Основен медиен партньор на събитието е Радио ENERGY.

През февруари ще бъдат обявени участниците в програмата на музикалното събитие, които ще се включат с концерти в двата фестивални дни. Тогава ще бъдат пуснати в продажба и билетите за фестивала. До момента в българската сцена на фестивала се включиха едни от най-популярните по света френски и международни артисти, сред които ZAZ, Нувел Ваг, Джипси кингс, Патрисия Каас, DJ Боб Синклер, Имани, LP, Кенджи Жирак, Метр Гимс, Кристоф Уилем и др. , а през 2019, със съдействието на Българския културен институт в Париж, Котарашки бяха първите български музиканти, селекционирани в програмата на „Франкофоли“ в Ла Рашел, Франция.

През 2017 „Франкофоли“ в Благоевград беше обявен за едно от 100-те най-големи събития от цял свят, популяризиращи френскоезичната култура през 2017 г. според проекта „Голямата обиколка“. Инициативата е на френската държава и под патронажа на президента на република Франция.

През 2019, в последната година на провеждането си в Благоевград преди прекъсването заради ковид кризата, събитието събра над 30 хилядна българска и международна публика, а хотелите с обща леглова база около 7000 места, бяха с пълна заетост месец преди провеждането му.

Фестивалът Les Francofolies (Ле Франкофоли) е най-големият международен фестивал за съвременна франкофонска музика, който се провежда от 1985 насам в град Ла Рошел, Франция. Фестивалът се е превърнал в емблема на града, а заради него всяка година там пристига около 110 хилядна публика. Освен ежегодните издания на фестивала във Франция, „Ле Франкофоли“ се провежда в Монреал, Канада, а също и в Спа, Белгия. Има изнесени издания в Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин, Реюнион, Нова Каледония, а от 2015 – и в България.

Коментирай