Свободно време

Кога е дошъл краят на едно приятелство?

Истинският приятел е с вас както в добрите, така и в лошите моменти

27.01.2023г. / 12 20ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Има хора, които умеят да се грижат за себе си. Те без проблем намират време за спорт, хапват здравословно, излизат и се срещат с приятели и умеят да казват „не“. За тях казваме, че притежават здравословна доза егоизъм и самоуважение. Но какво става, ако ние не сме такива? Ако се чувстваме притиснати, неразбрани и дори подценявани от близкото ни обкръжение и хората, които наричаме приятели?

В този ред на мисли, можем ли да кажем кога е дошъл краят на едно приятелство? Ето някои признаци за това:

Приятелството ви е едностранно

Според специалисти, всеки тип взаимоотношения, независимо дали става въпрос за интимни или пък приятелски, трябва да се основават на взаимност. Но ако сте започнали да усещате, че приятелството ви е станало едностранно, може би е дошло време да сложите край. Ако отдавате времето и енергията си на хора, но не получавате същото в замяна, това не е взаимно приятелство. Ако забележите, че човекът, когото наричате приятел е започнал да се появява само когато има нужда или пък когато преминава през труден период, може би е дошло време да му кажете „Сбогом“.

10 знака за фалшиво приятелство

Приятелят ви е прекалено негативен и песимистично настроен

Безспорно всеки има добри и лоши моменти, но ако усетите, че вашият приятел е постоянно в лошо настроение, оплаква се и същевременно не прави нищо, за да се промени, помислете си дали е време да забавите малко оборотите и да си дадете почивка един от друг. Ако усетите, че този човек ви натоварва и отнема от енергията ви, дискретно се отдръпнете за определено време.

Как да се предпазим от лоши очи?

Ако приятелите ви постоянно си търсят белята

Всички имаме такива познати, хора, в чийто свят сякаш драмата е постоянна. В началото това може и да ви се стори забавно – с такива хора определено няма как да скучаете. Но ако това се случва отново и отново, в даден момент вие самите ще усетите, че тези хора предизвикват хаос където и да отидат. В такъв случай, според специалисти, трябва да се запитате дали това приятелство е подкрепящо и взаимно или вие просто сте въвлечени в един постоянен скандал. Такива хора могат да бъдат безкрайно натоварващи. Те имат способността буквално да засмукват другите в техните измислени драми, като в същото време винаги обвиняват някой друг за неуспехите си. Те не могат да се задържат на едно работно място и постоянно се оплакват, че са без пари. Ще забележите, че колкото и да се опитвате да им съчувствате, колкото и съвети да им давате, най-вероятно те няма да ви послушат и ще продължат да допускат едни и същи грешки.

4 зодии, които са най-често фалшиви приятели

Ако човекът, с когото общувате не ви кара да се чувствате по-добре

Когато сте в компанията на истински приятел, в най-добрия случай, той ще ви накара да се чувствате по-добре. Ако пък след срещата ви изпитвате негативни чувства – може би е време да поемете в различни посоки. Нека това бъде повод, за да се запитате какво всъщност става и искате ли да продължите да общувате с този човек. Ако се чувствате неудобно в неговата компания, ако усещате, че той постоянно ви сравнява с други хора и ви кара да се чувствате неловко и косвено ви обижда – премахнете този човек от вашия приятелски списък. Нямате нужда от подобни “приятели“ в живота си.

Колкото повече остарявам, толкова по-малко харесвам хората

Ако усещате, че приятелят ви не се радва на вашите победи

Няма нищо лошо от време на време да си правите малки състезания с вашите приятели, като по този начин се мотивирате и забавлявате. Но в едно токсично приятелство въпросният „приятел“ се състезава с вас, без дори да го знаете. Такъв човек винаги се опитва да е нещо повече от вас. Ако споделите какво сте постигнали наскоро, той ще започне да говори веднага след вас, изтъквайки какво той е направил. Това е знак за неспособността му да понесе вашия успех. За такъв човек е характерно, че предпочита да е с вас, когато преживявате труден момент, а не когато сте радостни.

Коментирай
1 rate up comment 0 rate down comment
Анонимен ( преди 1 година )
Не си го и помислям. Това е до живот. Независимо от нищо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Свободно време