Свободно време

Как да успокоите ума си и да постигнете целите си

Кажете „не“ на дейности, които отнемат от енергията и времето ви

04.03.2023г. / 12 46ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Всекидневни разговори, имейли, съобщения, срещи... Изглежда постоянно сме свързани един с друг и през цялото време в главата ни една през друга се прескачат задачи. Да вземем децата от училище, да поръчаме подаръци, да направим вечеря… Списъкът е дълъг и можем да добавим към него още и още. Но насред цялата тази въртележка, понякога трудно намираме време и енергия, за да помислим за целите си и да си поставим нови предизвикателства. Дори от самата мисъл ни побиват тръпки и вместо да сме амбицирани, ние ставаме апатични.

В следващите редове ще ви споделим няколко трика как да успокоите ума си и да постигнете целите си. Ето ги и тях:

Съсредоточете се върху практиката, а не върху резултата

Много модерни мотиватори и лектори споделят, че успехът не е цел, а следствие. Често пъти фокусирането само върху крайната цел ще ви накара да се чувствате напрегнати и дори объркани. Следвайте правилната методология на процеса и успехът ще дойде от само себе си. Да вземем за пример диета – която и да изберете, ако я спазвате стриктно, без каквото и да е отклонение, със сигурност ще свалите килограми. И обратното – и най-добрият хранителен режим е обречен на провал, ако не го следвате точно, не сте съсредоточени и постоянно прегрешавате със забранени храни.

10 знака, че е време да практикувате йога

Фокусирайте се

Липсата на концентрация и постоянният мултитаскинг в един момент може да ви доведе до прегаряне. Ако искате да успокоите съзнанието си, спрете да мислите за няколко неща едновременно. Докато си миете зъбите сутрин, не мислете какви задачи имате през деня – вместо това направете нещо просто – наблюдавайте зъбите си! Когато си избирате дрехи за работа, обличайки се, забравете за плановете за деня и работните срещи. Опитайте се да изживявате момента тук и сега, дори когато говорим за ежедневни и машинални действия.

Зелен чай матча при умора и за добро настроение

Намалете темпото

За да успеете да позволите на мислите ви да излязат на бял свят, вие трябва да им направите място. Ако съзнанието ви постоянно е заето с нещо, рискувате да заглушите гласа на добрите си идеи. Има една популярна поговорка: „Най-добрите мисли ни спохождат в банята“. Защо мислите, че е така? Това обикновено са кратки моменти, в които спираме или поне намаляваме мисленето и след това отговорите, идеите, решенията сами изплуват на повърхността.

8 стъпки за по-малко стрес всеки ден

Приоритизирайте дейностите си

Всички хора разполагаме с едно и също време, но защо тогава някои успяват да го управляват добре, а други – не? Тайната се крие в това, да изберем точно как да го използваме и да успеем да подредим и управляваме дейностите си. Ако имате много задачи за вършене, липсата на фокус ще ви попречи да свършите както трябва всяка една от тях. Например – шофирате, говорите по телефона, оправяте косата си, гледате навигацията… и всичко това едновременно. Колко ръце и очи всъщност са ви необходими, за да правите всичко това? Тази външна хаотичност и напрегнатост е израз на вътрешното постоянно „бърборене“ на ума ни. Вместо това, приоритизирайте дейностите си – погледнете картата, стигнете до местоназначението си (безопасно!), след това проведете разговора и най-накрая – погледнете се в огледалото и поправете грима или прическата си.

10 причини да поставяме себе си на първо място

Не се опитвайте да свършите цялата работа

В нашия забързан свят твърде често се придава значение на растежа и скоростта, а не на баланса и качеството. Това се дължи отчасти и на технологиите, които ускориха живота ни. Но мисълта, че трябва да свъшите всичко – домакинство, работа, срещи, подготовка на децата за училище – всичко това създава паническа реакция в съзнанието и телата ни. Колкото повече задачи се опитваме да свършим, толкова повече се увеличава чувството на паника. Ето защо не се срамувайте и си позволете да кажете „не“ на дейности, които отнемат времето и енергията ви. Така вие си връщате властта да разполагате със собственото си време. Това ще увеличи самочувствието ви, ще ви помогне да се чувствате по-балансирани, удовлетворени и по-способни да постигнете целите си.

5 ароматни чая при главоболие

Коментирай
Здраве и красота