Свободно време

Бестселърът „Нощният агент“ вдъхнови сериал

Той ще се излъчва по Netflix

23.03.2023г. / 06 09ч.
Михаела Лазарова
Корица: „Кръг“

Корица: „Кръг“

„Ако харесвате книгите за Джак Райън и Джак Ричър, филмите за Джейсън Борн и политическите интриги, тогава „Нощният агент“ е за вас“, уверява Шон Райън – създателят на премиерния сериал на Netflix. Тв поредицата, която може да се гледа от 23 март, е базирана на едноименния бестселър на Матю Куърк, издаден на български с логото на „Кръг“ през 2020-а. По онова време Райън вече се е вдъхновил да създаде сериал по книгата, за която казва, че е „погълнал наведнъж“ в началото на пандемията от коронавирус.

Първият сезон на изключително напрегнатата тв поредица се състои от десет епизода, а в центъра на действието е нископоставеният агент на ФБР Питър Съдърланд (Гейбриъл Басо). Макар да е добро момче, което никога не е нарушавало нито едно правило, той не е успял да напредне особено в кариерата поради трагичната история на покойния му баща. Сега е прикован към секретна телефонна линия в Белия дом по цели нощи, а стриктно определеният му и самотен живот се състои в това да чака позвъняване. И една нощ то се случва. Отсреща е млада жена на име Роуз Ларкин (Лусиан Бюканън), която ужасено съобщава, че леля ѝ и чичо ѝ току-що са били убити.

Въпреки заповедите на шефовете си, Питър решава да ѝ помогне. Така двамата се оказват заплетени в мащабна смъртоносна конспирация, проникнала до най-високите етажи на американското правителство. Какво ще им коства да спасят собствения си живот и да предотвратят катастрофално предателство срещу Америка, подготвяно от руски шпиони?

Кралят на трилъра Лий Чайлд определя романа „Нощният агент“ като „неустоим“ и допълва, че е изпълнен с „напрегнат съспенс, който не те пуска“. Литературни критици пък казват, че е написан в духа на ранните творби на Джон Гришам и Дейвид Балдачи.

Повече за автора:

Матю Куърк (р. 1981) е американски писател, чиито книги са бестселъри на „Ню Йорк Таймс“. Преди да се посвети на художествената литература, той пише за списание „Атлантик“ в продължение на пет години, като отразява престъпления, военни доставки, терористични акции и дейността на международни банди. Освен „Нощният агент“ в каталога на издателство „Кръг“ присъства и друга негова книга в жанра „политически трилър“ – „Часът на убиеца“.

Коментирай