Свободно време

„Орландо“ от Вирджиния Улф с ново издание

Излязъл за първи път преди 10 години на български език, днес романът се възражда в ново издание с твърди корици

13.05.2023г. / 06 42ч.
Михаела Лазарова
„Орландо“ от Вирджиния Улф с ново издание

95 години – толкова време се е изнизало откакто Вирджиния Улф разбунва духовете на викторианска Англия с романа си „Орландо“, който се нарежда сред най-четените ѝ произведения. Едната причина е промяната в пола на главния герой от мъж в жена, а другата – че книгата е посветена на Виктория Саквил-Уест – аристократка, с която авторката има интелектуална и любовна връзка.

Излязъл за първи път преди 10 години на български език, днес романът се възражда в ново издание с твърди корици с великолепния превод на Иглика Василева и логото на „Лист“.

В предговора Иглика Василева отбелязва: „Орландо“ представлява поетична, фантастична, изящна и искряща от остроумие псевдобиография или семейна хроника на действителна личност, по която Вирджиния Улф е била романтично увлечена за известно време и която държи да обезсмърти, но не само за да я поласкае, но и защото нейното галено име – Вита (съкратено от Виктория) – означава „живот“, и тук наистина Вирджиния Улф развихря дръзкото си въображение на тема живот, време, история и литература“.

Началото на романа заварва шестнайсетгодишния Орландо като паж в двора на кралица Елизабет I, който с течение на повествованието четири века по-късно в Константинопол се превръща в лейди Орландо – почтена съпруга и майка. Орландо има късмета да не остарява осезаемо, но пък по време на дългия си живот среща все знакови фигури на английската литература като Александър Поуп. Затова изследователите са категорични, че Вирджиния Улф всъщност пише сатирична история на английската литература, в която се кръстосват разточителството на елизабетинската епоха, прагматизмът на XVIII век и сантименталността на викторианската епоха. С днешна дата „Орландо“ е постоянно присъствие в класациите за най-четени книги във Великобритания. Има и няколко екранизации, най-популярна от които е тази на Сали Потър от 1992 г. с Тилда Суинтън в главната роля.

Присъствието на Вирджиния Улф в каталога на „Лист“ не се изчерпва с „Орландо“. През миналата година издателството зарадва почитателите ѝ с романа „Вълните“, както и с есетата в тома „Верният читател и минзухарът“. Децата също имат досег с майсторството на бележитата писателка – историите ѝ „Пердето на бавачката Лъгтън“ и „Вдовицата и папагалът“, илюстрирани от карикатуриста Чавдар Николов, са сред бестселърите от поредицата „Детски шедьоври от велики писатели“.

Коментирай