Свободно време

Как да прецените коя е работата, която е подходяща за вас?

Можете да потърсите услугите на експерт по кариерно развитие

23.05.2023г. / 11 20ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

Въпреки че изборът на сфера за развитие и поприще се свързва с с по-скоро ранния етап от живота ни, мнозина от нас дори на зряла възраст изпитват затруднения с намирането на мечтаната работна позиция. В следващите редове ви предлагаме няколко идеи, чрез които ще можете да се опитате да разберете коя е работата, която би ви доставила удоволствие. И така:

Оценете предишния си опит

Направете резюме на всички служебни позиции, които сте заемали досега. Формирайте малък списък и запишете всичко, което не ви е харесало на последното (или последните няколко) работно място (места). Може би не ви е допаднала позицията, която заемахте или дейностите, които трябваше да извършвате? Или пък причината за напускането ви беше колективът, фирмата или като цяло секторът на развитие? Наред с негативите, в отделен списък можете да запишете и всички позитиви, които ви карат да работите на дадена служба. Така ще можете да видите черно на бяло какво наистина ви кара да се чувствате добре в работната среда.

Заимствайте идеи от другите

На всеки се е случвало да има познат или пък да види по телевизията или в социалните мрежи човек, който сякаш работи мечтаната работа. Замислете се кое беше последното нещо, което ви очарова в дейността на приятел или познат. Може ви сте искали да правите точно това за себе си, но никога не сте имали смелостта да си го признаете? Животът е прекалено кратък, за да не се чувствате на място в по-голямата част от деня си. Не забравяйте, че никога не е късно да смените попрището и да се наслаждавате на това, което работите.

Изключете за миг финансовата лампичка

Свързани статии

Със сигурност заплащането е една от основните движещи сили за да работим дадена работа. Направете си обаче един прост експеримент, който ще ви покаже много ясно какво би ви доставило удоволствие. Представете си, че всяка една длъжност е еднакво заплатена и сами преценете на кой пост ще се чувствате най-удовлетворени.

Анализирайте уменията си

Бъдете прями със себе си и се съсредоточете върху опитностите, които имате и по-специално тези, извън работната среда. Какво можете да правите добре и кое е умението, което нямате търпение да използвате и в работата? Уверете се, че разполагате не само с желание, но и наистина можете да докажете, че притежавате редица способности извън работата.

Помислете преди да се хвърлите в нова работа

Направете свое самостоятелно проучване преди да търсите друга рабата. Не разчитайте на информация от други източници, а сами се запознайте от близо със спецификите на секторът, в който искате да се развивате. Спрете се на няколко идеи, разпитайте близки, познати, роднини и приятели, докато най-накрая получите възможност да говорите с хора, които наистина работят това, което вие бихте желали.

Съобразете естеството на работа с вашия характер

Свързани статии

Първата стъпка към определянето на най-подходящата за вас работа е да научите колкото се може повече за себе си. Направете честна оценка на вашата работна личност – така ще разберете по-добре кои работни места биха ви допаднали. Вземете предвид характера си, темперамента, нрава си, както и умението да общувате с хора.

Консултирайте се със специалист

Ако изпитвате трудности да оцените сами себе си, можете да потърсите помощ от експерт по кариерно развитие или кариерен консултант. Той ще съумее да ви насочи, да ви окаже подкрепа и ще ви съдейства относно информация, свързана с пазара на труда.

Коментирай