Свободно време

Идеи за бюджетни дестинации за ранно море в Европа

Насладете се на прекрасна природа и разумни цени

02.06.2023г. / 10 57ч.
Мария Василева
Снимка: istock

Снимка: istock

С покачването на градусите изведнъж започваме да мислим за всичко, което до сега отлагахме – почивки, ваканции, смяна на гардероба… Сякаш лятото ни изненада и ни свари напълно неподготвени. Ако се колебаете на къде да поемете през топлите дни, в следвашите редове ви предлагаме няколко бюджетни идеи за морски дестинации, на които можете да любувате, без значение дали планирате семейно или пък романтично пътуване. Имайте предвид, че посочените дестинации са с достъпни цени в месеците извън активния летен сезон, като април, май, октомври.

Ето ги и тях:

Слима, Малта

Тази малка страна е особено популярна за всички туристи, които предпочитат пътувания в Европа. Слима е най-известният курортен град в страната, а там ще можете да се насладите на невероятно слънчево време и уникални плажове. Разположен в северната част на Малта, Слима ще ви очарова не само с времето, но и с културното си наследство, тъй като на неговата територия са разположени много обекти, защитени от ЮНЕСКО. Друго негово предимство е, че градът се намира само на 5 км от столицата на Малта, а пък името му на малтийски означава “мир, покой.” Островът е идеален за кратки почивки, тъй като не е обширен. За няколко дни ще успеете да обиколите почти всички забележителности, в това число – залива Спинола, катедралата на Св. Йоан и крайбрежието на Биргу.  

Алгарве, Португалия

Въпреки че Португалия се намира в Западна Европа, а този район е известен с по-високите си цени, тази китна страна ще ви очарова точно с обратното – тя е една от най-евтините плажни дестинации на Стария континент. Алгарве ще ви изненада не само с невероятните си плажове, но и със сърф спотовете си, възможностите за туризъм и разходки. Неслучайно районът е известен с прозвището си “Европейската Калифорния”. За предпочитане е да посетите тази райска дестинация преди месеците юли-септември, тъй като тогава туристическият поток е много по-малък и същевременно ще можете да намерите по-добри цени за настаняване. Месеците април и юни са идеални, ако искате да си отпочинете далеч от шумните тълпи.

Торемолинос, Испания

По принцип Испания не се свързва с бюджетно пътуване, но случаят с Торемолинос е различен. Тази дестинация е една от най-евтините морски курорти в Европа. Този район е успял да запази автентичния си облик и ще ви очарова с кокетните си къщи и атмосфера. Климатът е превъзходен, с почти 320 слънчеви дни през годината. Ако пък обичате динамичните почивки, можете да посетите водния парк (Aqualand Torremolinos), както и Крокодилският парк, паркът де ла Батерия, да се насладите на местната кухня или пък да опознаете нощния живот.

Мармарис, Турция

Безспорно Мармарис е една от топ дестинациите на Турция. Курортът е известен с нощния си живот, уникалната крайбрежна ивица, десетките барове, ресторанти и дискотеки. Един от най-добрите квартали, в които можете да отседнете се нарича “Ичмелер” и се намира само на 8 км от града. Мястото е богато на уникални гледки, тъй като на хоризонта се сливат планина и море. Мармарис има средиземноморски климат, който се характеризира с горещо лято и мека зима. За да избегнете пикът на туристическия поток, можете да изберете да почивате в периода септември-октомври.

Дубровник, Хърватия

Неслучайно Дубровник е избран за снимките на един от най-популярните сериали на всички времена (Game of Thrones). Това място ще ви очарова, а архитектурата и атмосферата му ще ви пренесат назад във времето, в епохата на драконите. Дубровник е място на древна история и в нималото е бил средище на писатели, поети, драматурзи, художници, математици, физици, учени и др. Градът е изпълнен с посетители почти през цялата година, а кафенетата, баровете и малките улички кипят от живот. Не е нужно да чакате лятото, за да го посетите – можете да направите това още през пролетта.