Свободно време

„Кухнята на Рефика.Храната на новия Истанбул“ – кулинарна книга от Рефика Биргюл

Изданието съдържа и различна информация, улесняваща живота на готвача

09.06.2023г. / 09 30ч.
Михаела Лазарова
Корица: Наталия Чайкина

Корица: Наталия Чайкина

Кулинарната магьосница от Истанбул – Рефика Биргюл, събрала милиони почитатели по цял свят, разкрива своите тайни за по-добър и здравословен живот в първата си книга „Кухнята на Рефика. Храната на новия Истанбул“.

Луксозният том с твърди корици, богато илюстрован на всяка страница, е своеобразен пътеводител из съвременния гурме пейзаж на Босфора, предоставящ вкусни и забавни рецепти, но и съвети как да поднасяме храната и как да избираме продукти и оборудване. Българското издание с логото на издателство „Кръг“ е по книжарниците от 8 юни – преводът от английски е на Бистра Георгиева, а адаптацията на оригиналния дизайн е на Наталия Чайкина.

Може ли да се направи супа, салата или кюфте от всичко? Да, и в своята книга Рефика ни показва как. Супа от леща с карамелизиран лук, салата от булгур с пъпеш, турско суши или изкусителния хляб с орехи и червена чушка – това са само част от напълно изненадващите рецепти в „Храната на новия Истанбул“.

Едновременно с тях Рефика предлага и своята версия на традиционни турски специалитети като мантъ (малки квадратчета юфка), гьозлеми, лакерда, лахмаджун, пилаф, тахан, кадаиф и много други. Приготвянето на класическа тархана и яйчена юфка с най-обикновени продукти никога не е било по-лесно.

Рефика не възприема храната като нещо, което поглъщаме, а като нещо, тясно свързано с човешката психология. За нея начинът, по който готвим (и се храним), е свързан с щастието и чувството за удовлетворение. Тя твори модерната кулинарна история, която уважава корените, вдъхновили я. „Тази книга е фюжън на живота с готвенето, на традициите с младостта и усилената работа – пише Рефика. – Живеем в епоха на все по-голяма взаимосвързаност, в която с много от световните кулинарни традиции се експериментира, разширяват се и се адаптират. Вярваме, че турската кухня, която е една от първите фюжън кухни, може да даде много на света в това отношение. В този смисъл се надявам, че това е книга пионер.“

Кухнята на Рефика. Храната на новия Истанбул“ не е обикновен рецептурник или кулинарна книга, а наръчник как да заобичаме хората около нас, как да ценим това, което имаме, и как да сътворяваме от обикновеното – невероятно.

Изданието съдържа и различна информация, улесняваща живота на готвача: рибен календар, който показва в кой сезон кой вид риба да се купува; календар за засаждане на билки у дома; съвети как да избираме риба и месо; предложения как да съставяме менюта, как да сервираме и много други.

Повече за авторката:

Рефика Биргюл (р. 1980 г.) е писателка, любима водеща в телевизионния канал 24 Kitchen и колумнистка. Големи успехи жъне и в YouTube: каналите „Кулинарното училище на Рефика“ на турски и „Кухнята на Рефика“ на английски имат милиони последователи.

Въпреки че от дете има връзка с готвенето (приготвя турско кафе за цялото си семейство, още преди да стига котлона), Рефика търси своето поприще на други места. Завършва Робърт колеж в Истанбул, а след това учи психология и лидерство в Лондонското бизнес училище. Насочва се към рекламата, но след голямото земетресение в Истанбул през 1999 г. променя намеренията си. Известно време е директор на болница.

След като решава да последва сърцето си в търсене на добрия вкус, тя публикува 5 кулинарни книги, продуцира 3 телевизионни предавания и дори има свой бранд за съдове за готвене. Сега притежава кулинарно студио мечта, чиито врати са широко отворени за млади хора, желаещи да започнат свой бизнес.

Коментирай