Меню

Смилянски боб на фурна с домашна наденица

26 март 2012 | 15:21 | Аз жената
Добави в любими
400 г зрял фасул 
1 морков 
червен пипер 
1 стрък праз 
2 с. л. доматено пюре 
500 г домашна наденица 
Сухи съставки: 
1-2 с. л. червен пипер 
1 ч. л. захар 
3-4 с. л. брашно 
джоджен 
сол

Продукти
Приготвяне

Приготвяне

Бобът се почиства и накисва за 12 часа, ако ще варите в обикновена тенджера. Слага се на котлона и два пъти се сменя водата, като се изчаква да заври и преди това сме сложили по една лъжичка сода бикарбонат.
След това наливаме нова вода в тенджерата, преди това слагаме малко олио и запържваме съвсем за кратко нарязания на ситно праз. Добавяме боба и веднага заливаме с вода. Прибавят се нарязани на кубчета морков и червен пипер, 1 ч. л. захар и останалите сухи подправки . Затваряме тенджерата и варим на слаб огън.
Правим запръжка, като в загрятото олио добавяме брашното, бъркаме докато придобие съвсем лек златист цвят, добавяме червения пипер, разбъркваме 3-4 пъти и добавяме постепенно с черпак от чорбата на сварения боб. (Червеният пипер не се пържи много, защото в противен случай бобът ще започне да горчи). Бъркаме до еднородна консистенция като добавяме още от горещата чорба. Запръжката добавяме към тенджерата с боб – разбъркваме добре, добавяме сол, доматеното пюре и варим около 10 минути.
Изсипваме боба в тава или глинен съд, добавяме нарязаните парченца от домашно приготвената наденица и печем във фурна докато остане на мазнина.

Рецептата е от конкурса „Какво сготвих днес“

Опитайте още:

Как бихте оценили рецептата?
Коментирай