Патладжаните се разрязват надлъжно и се оставят за около 30 минути, да се изтече горчилката. Овкусяват се със сол и черен пипер и се запичат на 200 градуса, докато омекнат и хванат кафява коричка.

Когато са изпечени издълбаваме вътрешността им, слагаме я в тиган заедно с другите нарязани зеленчуци и ги задушаваме добре. Сваряваме кускуса. Добавяме го заедно със сиренето към зеленчуците, които вече са добре омекнали и готвим още 5 минути.

Пълним патладжаните, слагаме настърган кашкавал и запичаме. Докато се пекат, в тиган с малко мазнина, задушаваме съставките за соса. По желание може да добавите и 1-2 лъжици песто. Сервираме патладжаните полети с доматения сос.

Рецептата е предоставена от Борис Колаксъзов.

Снимка: istock

Опитайте още: