Чушките е необходимо да са без семенната част, измиват се и се нареждат в тава с големина според броя им. така че да има място между тях за нарязаните на резенчета картофи.

Сместа за пълнене се приготвя от каймата (леко запържена в отделен съд и раздробена на малки късчета), ориза (изчистен и измит предварително), ситно нарязания лук (1-2 броя), едната лъжичка сол, подправките и лютеницата. С малка лъжичка се пълнят чушките, но да не бъдат препълвани, за да има място за ориза в плънката, който удвоява обема си.

Между чушките се нареждат подготвените за печене картофи (на резенчета) и се добавят нарязаните на кръгчета моркови, нарязан лук на по-едри части, подправките - магданоз и чубрица, другата лъжичка сол и олиото, добавя се вода в тавата около 3-4 чаши.

Ястието се пече 40 минути в силно загрята фурна.

Сервира се в плитка чиния част от чушките - 1 или 2, и от картофите.

Вкусно е и е с неустоим аромат!

През зимата вместо сурови чушки може да се използват печени белени, които са консервирани. По време на пости каймата може да се замени с гъби: печурки и булгур (предварително малко сварен).

Снимка: thinkstock

Приятен апетит!

Рецептата е от конкурса "Здравословно и вкусно"

* * *

Пълнени чушки със сирене и яйца

Печени пълнени чушки