Майчинство

Кърмене до късно – защо пък не

31.07.2011г. / 23 49ч.
Джадала Мария
Кърмене до късно – защо пък не

Кърмих първото си дете до 7 месеца. Разболяхме се от шарка и послушах редовата педиатърка, че най-добре да прекратим кърменето. Глупаво е, че послушах един глупав съвет, но така е, когато сме млади.
Кърмих другото си дете до 1 годинка и 10 месеца. И именно за това искам да разкажа. Когато синът ми наближи годинка и всички знаеха, че все още кърмя започнаха да казват, че вече е време да спирам. Всички - баби, лели, съседки, приятелки. „Ти луда ли си?! До кога ще го кърмиш?!“.
Около 6 месеца по-късно ситуацията бе непроменена – ние се кърмехме, а всички наоколо крякаха, че е крайно време да спираме. Някои дори извадиха доводи, че кърмата вече била вредна. Аз им отговарях „До първи клас ще се кърмим. Ще му давам кърма в шишенце за голямото междучасие даже ...“ – на шега, естествено.
В месеците след захранването – 7-8-ми, кърменето  бе вече само символично, сутрин и вечер по малко, за да сме заедно. На около 14 месеца се наложи да пътувам без него и тогава спряхме вечерното кърмене и останахме само с нашите си 5 минутки сутрин, когато сме сами и искаме да сме заедно. Така изкарахме до 22-тия месец. В началото на лятото просто и естествено нещата стигнаха до там, че няколко дена пропуснахме по различни причини и сутрешното кърмене, и така нашата кърмаческа одисея приключи.
Ако искате да кърмите не позволявайте на никого да ви дава съвети и да се меси във вашите си отношения. Кърменето не е само за хранене или поене. То е толкова интензивно и силно общуване, каквото няма да имате с детето си в никой друг период. Отдайте си го, отдайте му го. Колкото и двамата прецените – толкова. Това е висше благо, за което никой не може да ви налага решения.

Статията е част от специална поредица на Az-jenata.bg за майчинство и кърмене по повод Световната седмица на кърменето 1-7 август 2011 г.

Прочетете още:

Коментирай
0 rate up comment 0 rate down comment
Цветелина ( преди 11 години )
Кърмих дъщеря ми 44 месеца (до преди 2 месеца), не съм имала никакъв проблем с кърменето. Всичко мина като по книга. Дали е боледувала, до 2 г.и 4м. незнаех какво е да е болна, тръгна на ясла и се започнаха болести... Всичко си е до организъм, ген...Кърменето не е просто хранене , а начин на живот :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1 rate up comment 0 rate down comment
Цветанка Атанасова ( преди 11 години )
Хора за какво говорите за първи път чувам такива глупости,кърмата е такъв благогат за бебето които не може да се сравни с нищо друго.Относно това че боли да така е но само първите 2 седмици докато закърнеият зърната,а после е истинско чудо да гледаш как се храни малкото невинно същество,а доколко е красиво тук изобщо не става дума за естетика на парво място е здравето на бебето нали за това го раждаме все пак,да се грижим за него,да не би да е много красиво самото раждане но такова чудо като това да дадеш живот няма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Катерина ( преди 11 години )
До Деница Калоферова.А според мен, жени които продължават да кърмят след като на детето му изникнат млечните зъбки (1.г. 3 м., цитирам ви), успешно са преминали трасформациите на ролите си в живота - от жени, от които животът очаква да родят, (съответно да правят секс), са се превърнали в майки (животът очаква от тях да отглеждат максимално добре създаденото от тях поколение - в частен смисъл, да кърмят детето докато то само спре да си иска).Да пишете, че кърменето подсъзнателно или не символизира мъжката игра със зърната на жената е абсолютно противоположно на истината: Сексуалната игра напомня за естественото й следствие по пътя на живота - създаването на поколение и отглеждането му (а именно - кърмене!). ... Както казваше моята учителка по география "Не показвайте течението на реката от делтата към извора - ще издавите населението по бреговете!"Няма по-интимно, по-близко и по-блаженно гушкане на дете и майка от гушкането по време на кърмене!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Катерина ( преди 11 години )
До Веселка Цветкова:И за мен кърменето в началото и за двете ми деца беше мъка, обаче волята ми да се преборя с проблема беше по-силна. Само която жена е имала кървави рани по зърната си знае какво изпитание и воля се иска да продължава да дава на детето си да суче, въпреки болките на всеки 2-3 часа! От личен опит ви уверявам - преодолява се! (Жалко, че вие не сте успели!) После кърменето се превръща в истинско удоволствие и за бебето и за майката! (Жалко, че вие не сте го изпитали!)Много тесногръдо ми изглеждат изводите ви, че братовчедка ви е спряла да боледува защото майка й е спряла да я кърми! .. А защо не помислите, че ако това дете не е било кърмено докато е боледувало, е можело още по-зле да боледува? Колкото до гледката на увиснали гърди, произвеждащи кърма - очевидно не можете да видите усещането за щастие на участниците в кърменето, за да възприемете видяното като нещо най-естествено, природно, сътворяващо Живот, и съответно Красиво...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
Веселка ( преди 11 години )
До Катерина.Изказвам своето мнение. Но е факт че аз която не съм кърмена с години съм била в болница точно 3 дена да родя нормално сина ми. Не успях да кърмя и аз сина си. Но съм засичала как той плаче и ме бие с юмручета 10 минути и не ще да захапе зърното после суче и заспи. За мен и сина ми беше мъка за никакво удоволствие не става на дума. В момента в който му дадох шишето с НАН което той си пиеше до 3 годинки и си ни беше такова блаженство и удоволствие.А братовчедката която беше кърмена 27 месеца наистина много боледуваше и е факт че престана да боледува като спря. Даже вуйна викаше ако знаеше че ще оздравее е щяла въобще да не я кърми. Тя има сестра която само 1 година е кърмена и значително по-малко е боледувала. А колкото до гледката на жена над 45 години която изглежда като баба и с децата на 5 и 8 год, да я събличат и захапват зърното и да сучат ми приличаше на някаква крава често казано и дори и снимащите я критикуваха че не е приятна гледка. Едно е да кърмиш бебе а друго ученик във 2 клас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 0 rate down comment
мариела добрева ( преди 11 години )
Аз съм баба на красиво и умно момиченце, на три години и седем месеца. Моята дъщеря го кърми до три години и четири месеца,наистина по-скоро като ритуал и общуване към края, но спирането беше естествено и безболезнено. И двете бяха много, много щастливи в тези само тяхни минути. Наистина всеки преценява сам и си решава, но искам само да кажа, че и при тях началото беше трудно, почти се бяха отказали, но после всичко си дойде на мястото. Мили майки, кърмете децата си, важно е!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Деница ( преди 11 години )
Природа е направила така че едно дете на 1 година да проходи а до 1 година и 3 месеца да има всички млечни зъби. След като може да ходи и да дъвче е издевателство над природата. По-скоро на жени които кърмят и след тази възраст на детето им липсват мъжки ласки от рода на игра с гърдите и зърната. Дори и жени които не кърмят си имат техните минуи на гушкане с детето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
0 rate up comment 1 rate down comment
Веселка ( преди 11 години )
Аз съм кърмена един месец, а сина ми го кърмих точно 14 дена. Къменето беше голяма мъка боляха ме зърната и се ужасявах ако трябваше една година да го кърмя.Няма връзка между това дали си кърмен и да си здрав. Ние не сме кърмени а сме здрави и не боледуваме. Моята вуйна кърми едната братовчедка 2 години и 3 месеца. Това са 27 месеца. Това дете все беше болно. Спря да боледува след като спря да суче кърма.По един филм даваха една жена с деца на 5 и 8 години които кърмеше и беше казала че до 10 години ще ги кърми. Беше грозна гледка. Едни увиснали гърди и всяко дете захапало по една и суче. Отврат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар