Майчинство

С картонено руло от тоалетна хартия мерим опасните играчки за бебето

27.11.2011г. / 15 06ч.
Аз жената
С картонено руло от тоалетна хартия мерим опасните играчки за бебето

На 26 ноември 2011 в Пловдив премина успешно второто училище за родители с лектор Антоанета Борисова от Център за бременни жени. Темите бяха няколко: от алтернативното дишане по време на раждане, как да говорим на бебето в корема на мама, как да общуваме с бебето и коя играчка е подходяща за него.

Най-подходящият размер играчка за новородено е с размери от разстоянието от лакътя до китката, но не на възрастния, а на детето. Всяка по-голяма вещ малчуганът възприема като заплаха и може да се разплаче, когато му подадете такава. Бъдещите родители видяха с очите си как едно бебче само на 50 дни може абсолютно съзнателно да участва в игрите с помощта на дървена гривна.

\n

„Гушкането и милването на детето не е причина то по-късно да се разглези. Без такъв допир детето може и да не оцелее“, предупреди сладкодумната Антоанета Борисова, председател на Центъра за бременни жени. Тя разказа интересни примери, подсказа толкова нови неща, че накрая всички „ученици“ бяха убедени: приказката „едно време бабите и дядовците и без да ходят на училище за родители, са си отглеждали успешно децата“, не е съвсем вярна. Не и към днешна дата.

\n

Раждането и отглеждането на едно бебе е изпитание за физиката и психиката на родителите. Затова втората лекция на Антоанета Борисова започна с демонстрация на алтернативно йогийско дишане през лявата и през дясната ноздра, което премахва стреса и от майките, и от татковците. „Когато се уплашите, че раждането е спряло, когато ви предстои секцио – направете това упражнение. То уравновесява дясното и лявото полукълбо на мозъка“, обясни ползата Борисова. Но то е полезно и за татковците, когато на работата някой им е вдигнал „кръвното“, за да не пренесат неволно негативната си енергия у дома при невръстното мъниче, което е изключително чувствително към състоянието на родителите си още в утробата на майката.

\n

Ще се изненадате колко е важно да се говори на нероденото дете. Антоанета Борисова препоръча татковците да обяснят на мъничето, че ако са ядосани, то не е виновно за това, а други хора отвън. Разбира се, родителите трябва да говорят на нероденото бебе не само за проблемите си, а да показват любовта си към него. За усилване на гласа може да се използва фуния от хартия, долепена до корема на бъдещата майка.

\n

Оказва се, че децата обичат много Моцарт и въобще класическа релаксираща музика. Можете да превърнете това в свой помощник. „Още докато е в утробата, пускайте му една и съща релаксираща мелодия многократно. И никога различна. За родителите е досадно да е една и съща, за детето обаче не е. Търпението ви ще бъде възнаградено – след раждането всеки път, когато пуснете нежно парче от Моцарт, детето ви ще се успокоява“, съветва Борисова. А след това показа как да се полюшва бебчо още, докато е в корема на мама. И как да се учи да брои. Почти няма неродено още бебе, което с почуквания да не отговаря точно на броя на почукванията на майката. Поне до три всички деца броят безпроблемно. От четири и по-нагоре се иска по-продължително обучение.

\n

Майките научиха, че не трябва да крещят на върналия се от работа татко първо да си измие ръцете и тогава да пипа детето. „Първо го целунете“, съветва Борисова. Разбраха още, че разни шнурове и ленти, могат да са изключително успешна за сетивата на детето украса по стените, но трябва да са далеч от него. Научиха, че бебчо не трябва да се слага в кошарката с очи към стената. Че като стане на 3-4 месеца не трябва да играе върху леглото, защото на пода било студено – обратното, проснато одеяло на пода и мама, легнала до детето е най-добрият вариант. Както и че непотребните картонени шпули, около които се намотава тоалетната хартия, са прекрасен помощник: щом една играчка минава през този цилиндър тя е опасна за бебчо, защото може да я погълне с непредвидими последици.

\n

Третата лекция от училището за бъдещи родители на 10 декември, отново в книжарница „Форум“ на мол „Галерия Пловдив“, се очертава да е повече от интересна. На нея ще бъде разяснено как да бъде избрано подходящо джипи. А Симона Златева ще говори за смехотерапията като средство за лечение и като начин на живот.

\n

Безплатното училище е съвместна инициатива на Центъра за бременни жени, ДКЦ-1, Община Пловдив и книжарница „Форум“ в най-големия пловдивски мол „Галерия Пловдив“. Целта е изучаване съвременните методи и начини за гледане на новородените.

Прочетете още:

Коментирай
Свободно време