Майчинство

За и против проходилката

11.12.2011г. / 19 36ч.
Нина Иванова
За и против проходилката

В съвременното общество съществуват много средства, приспособления и играчки, които спомагат за прохождането на детето. Един от най-разпространените варианти е чрез проходилка.

Като за повечето важни неща в отглеждането на детето, и тук педиатрите и ортопедите са разделени в два лагера. Едните споделят тезата, че проходилката прави децата лениви и е възможна причина за луксации на крачетата.

Другата част от лекарите пък изразяват мнение, че проходилката е много добро средство за прохождане и не крие никакви рискове за здравето на детето.

\n

Ето и събрани най-важните плюсове и минуси на проходилката, с които се надяваме да ви помогнем да вземете правилното решение:

\n

За:

\n

1. Осигурява свободно време за мама, която има да свърши малко домакинска работа или пък иска да си почине.

\n

2. Забавлява детето, което искрено се наслаждава на възможността да е около мама и татко, и дори на моменти да се придвижва по-бързо от тях.

\n

3. Чрез проходилката мъничето следва мама и тате навсякъде, без да е необходимо да го носят непрекъснато на ръце.

\n

4. Проходилката предоставя ограничен периметър на детето, така че почти няма опасност да се нарани, без мама да го види.

\n

Против:

\n

1. Дава измамно чувство на малчугана, че може да ходи сам, но всъщност притъпява сетивата му за равновесие, тъй като то не се учи да ходи, а само да се избутва с крачета.

\n

2. Честото стоене в проходилката наистина може да направи детето лениво, тъй като натоварва само крачетата, а не цялото тяло, както е при лазенето.

\n

3. Мнозина ортопеди твърдят, че проходилката крие големи рискове за заздравяването на ставите и правилното оформяне на стъпалцата на детето.

\n

4. Проходилката притъпява чувството за самосъхранение у детето, тъй като не пада.

\n

Ако все още се колебаете и не можете да вземете решение, имайте предвид, че повечето педиатри не отричат напълно ползите от проходилката. Спокойно може да я използвате като един от вариантите ви да стимулирате прохождането на детето. Но за да се развива то правилно, избягвайте да го държите в проходилката повече от 15-20 минути, както и твърде често през деня.

Друго златно правило е да изчакате да навърши 8 месеца и едва тогава да предложите на детето да се „повози“ бясно в новата си шарена, лъскава кола :-)

А може би по-добро от воденето от мама и татко няма.

Прочетете още:

Коментирай