Майчинство

Да улесним майките в кърменето

02.08.2012г. / 14 26ч.
Аз жената
Да улесним майките в кърменето

На двадесетата годишнина на Световната Седмица на Кърменето, УНИЦЕФ изтъна, че националните политики, насърчаващи кърменето,  могат да предотвратят смъртта на един милион деца под петгодишна възраст в развиващите се страни, всяка година.

Изключителното кърмене, при което бебето до шест месечна възраст приема само кърма, без други допълнителни течности, предпазва от болести като диария и пневмония, които годишно убиват милиони деца по света. Въпреки неоспоримите аргументи, глобалните показатели за кърмене остават относително непроменени в развиващите се страни като нарастват от 32% през 1995г. на 39 % през 2010 г.

“Ако кърменето се насърчава по-ефективно и жените се предпазват от агресивните реклами за изкуствени заместители на кърмата, ще станем свидетели на оцеляването и благоденствието на децата, и на по-ниски нива на болести, недохранване и спиране на растежа.“ каза Антъни Лейк, Изпълнителен Директор на УНИЦЕФ.

Някои от пречките по пътя за подобряване нивата на кърмене са широко разпространени като неетични маркетингови кампании на производители на заместители на майчино мляко и  неефективни национални политики, които не подкрепят отпуската по майчинство, и не на последно място липсата на разбиране за рисковете, които крие липсата на кърмене.

През юни във Вашингтон световните лидери демонстрираха публично ангажимента си към движението “Посветени на детското оцеляване: Новото обещание”, което работи за прекратяване на детската смъртност по предотвратими причини. Световната Седмица на Кърменето поставя нов акцент върху важната роля на кърменето за намаляване на детската смъртност.

14 пъти по-голяма е вероятността от смъртност в първите шест месеца при дете, което не е кърмено, спрямо тази вероятност при дете, което е кърмено, подчертава поредицата на изданието Лансет за храненето от 2008 г. Майчиното мляко отговаря на всички хранителни нужди на новороденото и е най-добрата инвестиция в детското оцеляване като единствената цена е тази за доброто хранене на майката.

“Кърменето трябва да се разглежда като предимство не само за доброто на децата, майките и семействата, но дори и за правителствата в дългосрочен план.” каза г-н Лейк.

Снимка: Reuters

Прочетете още:

Коментирай