Майчинство

Защо тийнейджърите често се самонараняват?

Прблемите в тийнейджърската възраст често заради несподелена любов, родители-тирани и трудности в училище

13.09.2012г. / 08 40ч.
Мария Дуковска
Снимка: Reurers

Снимка: Reurers

В периода на пубертета много неща от живота на тийнейджъра могат да излязат извън контрол. Заради сериозната трансформация от дете във възрастен, голям човек, който започва да взима самостоятелни решения, често младежите не издържат психически на напрежението. Това се отразява като в огледало в техните действия и реакции. Не малък брой от тийновете в днешно време използват самонараняването като вид самобичуване, наказание и изкупление на невъзможността си да се справят с някои проблеми.

Повечето експерти все още не могат да установят защо и как самонараняването носи успокоение на повечето хора, но някои „практикуващи“ този вид терапия, споделят, че малко след като са се наранили, усещат невероятно облекчение и дори удоволствие.

Най-често срещаните причини за самонараняването са:

  • Търси вниманието на родителите

Някои родители може да намерят тази причина за малко странна, та нима не може детето да говори за проблемите си открито, вместо да се нарани? В живота обаче не всичко е 2+2=4. Понякога и в някои семейства междуличностните отношения могат да се намират в сериозна криза, и някои хлапета наистина прибягват до този начин да привлекат внимание. Страшното е, ако дори тогава не успеят...

  • Самота

Липса на приятели, липса на гадже, влошени отношения с родителското тяло, придружено от цялостното усещане, че никой не ги обича, се превръща във взривоопасна комбинация. В тази възраст нещата могат да изглеждат много страшно и фатално на тийнейджърите и те да не виждат изход от ситуацията. Тук е ролята на родителя, който усеща детето и обсебващата го самота. Поговорете с него, прекарвайте повече време ЗАЕДНО, не пред телевизора, а говорейки, разхождайки се. Бъдете до детето си в тази трудна възраст, която бързо минава, но може да е много болезнена.

  • Проблеми в училище

Няколко получени двойки в училище могат да се превърнат в сериозна драма за по-съвестните ученици. И те да се самонакажат, наранявайки се. Отстрани изглежда глупаво, но обърканият тийнейджър вижда в това „наказание“ своето изкупление за непостигнатите успехи в училище.

  • Несподелена любов

Кой не е изживявал несподелена любов, и то във възрастта 13-19 години? Някои го приемат по-леко, но за по-чувствителните натури това се превръща в края на света. Ако сте забелязали подобно поведение у своето дете, не чакайте да стане прекалено късно, за да поговорите. Не чакайте да започне да се наранява или да бяга от училище, за да разберете, че има проблем. Най-сигурният начин да предотвратите подобно саморазрушително поведение е като говорите с детето, дори му споделете личния си опит. Това може много да помогне и да успокои тийнейджъра, да му покаже другата гледна точка.

 

Прочетете още:

Коментирай
Свободно време