Майчинство

Натурални детски витамини в октомврийските зеленчуци

Кои есенни зеленчуци са полезни за децата и от каква възраст

12.10.2012г. / 16 16ч.
Надежда Маринова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Златната есен обогатява менюто на бебета и малки деца с натурални витамини. Остава само мама да измисли най-любимите рецепти на съкровището си и да ги сготви вкусно. Ако детето ви има намален апетит, наречете ястията с фантастични имена, за да му привлечете вниманието.

Цвекло

Сок от цвекло е подходящ за бебета над 6 месеца, но внимавайте – не бива да го пият прясно изцеден, а след като е престоял два часа в хладилника.

Цвеклото е богато на желязо, калций, натрий. Помага за изчистване на стомаха, червата и кръвта, укрепва стените на капилярите. Действа разхлабващо. Цвеклото е подходящо за супа, салата и основно ястие. Използвайте го като натурален оцветител за сладкиши и кремове и пастет от картофи.

Тиква

Бебетата могат да ядат тиква от 5-месечна възраст.

Тиквата съдържа малко калории, много каротин и витамини от групата B, както и аскорбинова киселина, (витамин C) богата е на минерали – калций, калии, желязо, фосфор, магнезий. Тиквата подобрява водно-солевия обмен, извежда излишната вода от организма като стимулира жлъчката. Чудесна профилактична храна срещу запек. От тиква може да сготвите супа, второ и десерт. Добавят я в оризово-пшеничната каша и даже в блатове за торта.

Бяло зеле

Подходящо е за деца над 1 година.

Зелето съдържа много витамин C, който се запазва дори когато зелето престои в хладилника с дни. Освен това е богато на витамините B1, B2, PP и U. Особено е богато на витамин C киселото зеле, така че в грипните дни е прекрасна профилактика. Листата от суровото зеле, накъсани или нарязани на лентички са чудесен заместител на чипса. Децата обожават салата от зеле и моркови, може да им приготвите още крем супа или сарми.

Прочетете още:

Коментирай