Майчинство

Най-изнервящите моменти от майчинството

С какво децата изнервят майките най-много

09.11.2012г. / 15 40ч.
Аз жената
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Ако мисълта за още едно кошмарно пазаруване с децата в супермаркета ви довежда до ръба на нервите, то бъдете спокойни, че не сте сами в отчаянието си.

Ново проучване посочва кои са нещата, които най-силно стресират и вбесяват родителите, пише „Дейли мейл“, цитиран от Dnes.bg.. Лошата новина е, че най-изнервящите родителски задачки трябва да се изпълняват ежедневно.

Пазаруването с децата, цялата подготовка покрай слагането им в леглото и дългите пътувания са сред най-честите неща, които могат да изкарат всяка майка извън релси.

Проучване с 2000 жени показва, че най-ужасната задача номер 1 за майките е пазаруването с деца в супермаркета. Постоянните дърпания и хленчения „Мамо, искам това, мамо, искам онова!“ вбесяват всяка майка.

Дългите пътувания с кола също изнервят родителското тяло – приготвянето на храна, събирането на дрехите за децата, също и подготвянето на всякакъв вид забавления по време на дъждовни дни – всичко това изморява допълнително.

„Дали си добър родител се вижда принципно в спокойна ситуация. Но винаги има случаи, в които той просто може да избухне“, казва говорител на проучването.

„Пътуването с малки деца несъмнено е голям стресов фактор – майките дори и в колата не спират със задачките си – или да ги накарат да седят мирно по седалките, или да ги забавляват по време на скучното пътуване, за да не мрънкат“, допълва той.

Времето за къпане, приготвянето за леглото, подготовка за училище или пък партитата за рожден ден – това са неща, които също стоят на челна позиция в списъка с най-изнервящите занимания за една майка. Една от 20 жени признава, че се чувства стресирана и скапана всяка една минута от деня.

40% от запитаните майки разкриват, че сутрешният график за семейството е най-натоварен и най-изморителен. 41% от родителите казват, че стресът ги мотивира, а 82% споделят, че забравят за нервите и стреса при усмивките и прегръдките на техните деца.

Ето и списъка с 20-те най-изнервящи задачи за майки според проучването:
1. Пазаруване с децата
2. Подготовка за лягане
3. Дълги пътувания с кола
4. Да убедят децата да се хранят с точно определена храна
5. Да отидат в нечия къща, в която няма деца
6. Да са попаднали в задръстване заедно с децата в колата
7. Хранене
8. Да забавляват децата в дъждовни дни
9. Да качат децата в колата, после да ги свалят
10. Обличането сутринта
11. Време за баня
12. Почивни дни с децата
13. Опаковане на багажа за ваканция
14. Миене на зъбите
15. Пазаруване на нови дрехи
16. Да накарат децата да си изядат вечерята
17. Детско парти за рожден ден
18. Настинка или друга болест
19. Ядене в заведение
20. Отиване на почивка заедно с децата

Още всякакви новини може да четете на Dnes.bg.

Коментирай