Майчинство

5 грешки с лекарства, които родителите правят

Пренебрегваме заръките на педиатъра и даваме лекарства на своя глава – може да е фатално!

29.11.2012г. / 15 50ч.
Нина Иванова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Като родители на гърба си носим много отговорности, но безспорно най-трудните моменти и изпитания са, когато любимите ни същества са болни. В повечето случаи (да не дава

Свързани статии

Господ друго), става въпрос за обичайните и редовни за зимния сезон настинки и вируси. Свикнали сме с тяхното присъствие, макар и да не ги понасяме. Поради голямата им честота вече и сами се ориентираме коя кашлица е суха и коя не, кои сополки на детето са опасни, кои не толкова и понякога започваме да даваме лекарства без знанието на педиатъра.

Това обаче може да стане изключително опасна ситуация, поради няколко често разпространени грешни подхода. Ето кои са и внимавайте за тях:

1. Предозиране на лекарството

Много е опасно. Четете внимателно листовката на медикамента и ако не сте сигурни, питайте фармацевта, а най-добре, разбира се – педиатъра.

2. Забравяме за вредни съставки

Често се случва в бързината да дадем лекарство, но без да сме прочели всичките му съставки. Това е изключително опасно, може да докарате алергия на детето и дори по-лоши неща.

3. Игнорираме лекарските препоръки

Педиатърът е предписал хомеопатични лекарства, но нас ни е страх, че състоянието на детето ще се влоши и на своя глава започваме да му даваме по-силни лекарства или антибиотик. Не се прави така, мили родители. Ако се съмнявате в компетентността на вашия педиатър, потърсете друго мнение, но не давайте силни лекарства без лекарска препоръка.

4. Грешна доза

Едва ли има човек, който да не се е обърквал поне веднъж с дозите на лекарствата, имайки предвид мъничките букви, с които са изписани в листовка. Но щом се отнася до детското здраве, бъдете 3 пъти по-внимателни и четете по няколко пъти, за да се убедите, че сте разбрали правилно дозировката.

5. Даваме едни и същи лекарства за различни състояния

Да, детето може да е с температура и кашлица, но това не означава, че медикаменти за грип и настинка имат еднакви съставки. Т. е. от огромно значение е какви са симптомите на детето и какви са усложненията. Това, че детето е прекарало скоро настинка, не означава, че същите лекарства отпреди ще свършат добра работа. Най-добре го заведете на лекар, не си играйте с огъня.

Коментирай