Майчинство

Лесно ли е детето да преодолее страха от водата?

Басейните – зимната игра с водата

03.01.2013г. / 13 35ч.
Вергиния Генова
Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Лесно е, ако изобщо не е имало страх от водата. Затова е най-добре още от първите дни след раждането да започнем да работим в тази насока. Бебоците са живели във вода и за тях водата е нещо привично. Стресиращото при къпането на малките бебета е температурата на водата, рязката смяна на позата, ако му влиза вода в очите, в ушите или нослето.

Ако в помещението където го къпете – банята или стаята е студено – логично е също бебето да преживее дискомфорт и да намрази къпането. А през зимните месеци това никак не е изключено да се случи, имайки предвид, че много хора отопляват една-две стай, а банята обикновено е от студените. В тези случаи е най-добре да къпем бебето в отопляемата стая и там да пренесем коритцето и колкото вода ни е необходима.

Трябва да сме внимателни именно с тези неща и да видим какво харесва бебето и какво не. Ако няма нищо против да си мокри очите, то можем да го поливаме смело, ако не му е приятно – трябва да сме по-внимателни и да направим от къпането забавна игра. Някъде гледах една интересна идея да се направи на бебето шапка от дебел найлон с голяма периферия. Така като поливате върху главичката лицето остава сухо.

Колкото повече детето се страхува от водата, толкова повече трябва да наблягате на забавната, а не на задължителната страна на къпането. Не искате да намрази къпането и като порасне да се къпе възможно най-рядко!

Децата запомнят когато им казваме „Не“. Ако когато завали дъжд веднага бързаме да се приберем у дома и не даваме и капка да капне върху нас. Не, че дъждът е много чист, но все пак може да оставим децата да се позабавляват под летния дъжд.

Ако когато започнат да шляпат в локвите веднага ги дърпаме грубо за ръката и започваме да ревем като разгневени мечки „Нееее“, то е ясно, че детето ще започне да има страх от водата.

Примерите са много и повечето от нас си ги знаем и знаем, че всъщност страхът е вътре в нас, а не в децата ни и това е, всъщност с което трябва да се борим. Винаги се страхуваме, че децата ще настинат, ще се задавят или удавят.

Свързани статии

По-добрият вариант е да не прекаляваме с „Не“, а да даваме свобода децата да играят повече всред вода, ако те нямат страх сами ще започнат да плуват кучешката. След което остава да ги пратим да се научат да плуват с учител основните стилове. Това може да се случи в детската градина или в малките класове, ако разбира се не сме научили детето да плува още от бебе.

Зимата не е най-доброто време да играем с вода, но е добро начало да започнем да закаляваме детето и да проверим кои басейни в близост отговарят на нашите хигиенни изисквания. Проблемът с настинките обикновено не е в самия басейн, а след това – ако трябва да излезем на студа и да прекараме много време навън докато се приберем у дома на топло. И ако има такива да видим под каква форма можем да запишем детето там. В някои градове вече предлагат и плуване за бебета. А колко от нас биха пуснали децата си голи на снега да се закаляват?

Коментирай